Kirkens Korshær logo (hvid)
København
Kirkens Korshær logo (hvid)

Gå til hovedside

Nikolaj Plads 15
1067 København K

CVR: 82883711
EAN: 5790002333897

Bankoplysninger:
Reg.: 9541 konto: 5401429

Telefon: 33 12 16 00
kk@kirkenskorshaer.dk

Kompasset front

Kompasset

Multihus for hjemløse migranter

SEE PAGE IN ENGLISH

Følg Kompasset på Facebook

I Kompasset hilser vi alle hjemløse migranter velkommen, men vores besøgende er hovedsageligt EU-borgere, som benytter deres ret til fri bevægelighed i EU til at komme til Danmark for at lede efter arbejde og et bedre liv. De har ikke adgang til offentlige ydelser og møder mange barrierer, når de prøver at få foden inden for på det danske arbejdsmarked. Disse udfordringer kan medføre en masse frustration og føre til social marginalisering. Vi forsøger at støtte migranterne i at navigere i det danske samfund og bruge de rettigheder, som de har krav på.

Læs mere om vores arbejde med hjemløse migranter i rapporten “Uregistrerede hjemløse migranter i København”. Se generelle statistikker fra Kompasset her: Tal fra Kompasset 2019-2020

Overblik over tilbud i København for uregistrerede hjemløse migranter (uden sygesikringskort):

Engelsk: Social services for unregistered homeless migrants:

 

Romænsk: Servicii sociale in Copenhaga pentru persoane fora card galben de sanatate:

 

Målgruppe

Kompasset hjælper mennesker fra 54 forskellige lande. 75% er EU-borgere, og omkring 25% er fra lande udenfor EU, dog med opholdstilladelse i et EU-land. Brugergruppen har typisk ingen dansk registrering såsom CPR eller et flygtningenummer, men de har ret til at være her, enten som jobsøgende eller på turistvisum.

Tilbud

Kompasset tilbyder:

  • Et sted at hvile og sove i dagtimerne (Ikke muligt pt.) 
  • Hjælp til at søge jobs og udfærdige et CV (Kun EU-borgere)
  • Hjælp til at blive registreret i Danmark. Info og støtte for registrering med f.eks SKAT, SIRI, oprettelse af bankkonti, særlig sundhedskort.
  • Rådgivning om rettigheder og ansvar
  • Mentorprogram, hvor EU-migrant matches med frivillig mentor (projekt på pause)
  • Opbevaring af personlige genstande, værdigenstande eller dokumenter (midlertidigt lukket)
  • Et bad og en kop kaffe/the
  • Et støttende og venligt miljø
  • Danskundervisning
  • Cykelværksted (midlertidigt lukket)
  • Brobygning med sundhedsrelateret tilbud
  • Følgeskab og brobygning med relevante myndigheder

Rådgivning gives inden vores åbningstider af vores ansatte og frivillige. Vores frivillige og ansatte taler forskellige sprog: bl.a. rumænsk, spansk, italiensk, engelsk og dansk

Bliv frivillig

Som frivillig i Kompasset har du forskellige muligheder til at deltage i vores daglig arbejde og rådgivning. Som frivillig kan man  bl.a:

  • Indgå i rådgivning sammen med vores erfarne rådgivere
  • Følge brugere til myndigheder som støtte eller bisidder
  • Hjælpe med udførelse af CV og jobsøgning
  • Deltage i organisering af aktiviteter

Vores frivillige har mange forskellige baggrunde. Vi har b. a kandidatstuderende i eksempelvis Migration Studies, Internationale Forhold eller lign, jobsøgende, pensionerede socialrådgivere eller pædagoger som tage 1-2 vagter hver anden uge. Vi tilbyder tre opstart vagter hvor nye frivillige bliver introduceret til vores arbejde, værdier og arbejdsmetoder. Derefter tilbyder vi 2 årlige introduktion kurser afhold af vores erfarede rådgivere og mulighed for at deltage i tematiske oplæg, internt og eksternt.

Er du interesseret i at være frivillig i Kompasset, så tag kontakt til vores afdelingsleder og frivillig koordinator Ana-Maria Cioraru på telefon 24920747 eller mail kompasset@kirkenskorshaer.dk.

Medarbejdere


Ana-Maria Cioraru
Afdelingsleder (dag) 
Frivillig koordinator 
+45 24 92 07 47
a.cioraru@kirkenskorshaer.dk

Silvia Fontana
Rådgiver, arbejdsmiljø, migrantnetværk Kbh.
+45 2623 2079
silvia.fontana@kirkenskorshaer.dk

Anna Kiertzner
Rådgiver, Dokumentations ansvarlig
+45 2491 5605
ak@kirkenskorshaer.dk

Eva Saez Casado
Social rådgiver 
+45 24 92 27 83
e.saez@kirkenskorshaer.dk

Maria Fernandez Garcia
Social rådgiver 
+ 45 23 70 89 53
mgf@kirkenskorshaer.dk

Johanne Kartman
Sundhedsmedarbejder
+45 23 44 24 16
jk@kirkenskorshaer.dk

Giuseppe Peleo
Opsøgendegadeplansmedarbejder
+45 24792528
g.peleo@kirkenskorshaer.dk

Outreach

Kompasset og FEAD (EU-hjælpefond) startede i 2016 Outreach-projektet, for at imødekomme udfordringen om et stigende antal migranter, som sov i Københavns gader. Det var især mennesker fra Central- og Østeuropa, hovedsageligt fra Rumænien og Ungarn. Outreach tilstræber at opbygge relationer med marginaliserede, hjemløse migranter og forsøger at hjælpe dem med at bygge bro til offentlige myndigheder og tjenester, der kan yde dem støtte. Det være sig et sted at sove, adgang til sundhedsklinikker, generel vejledning og juridisk assistance.

Outreach’s opgave er ligeledes rettet mod at skabe et imødekommende og venligt miljø for de migranter der ankommer til København, uanset deres baggrund. Vi er ud 2-3 gange/uge i dagtimer og aftenstimer, hovedsageligt i Vesterbro og Indre By men vi tilstræber i at dække andre områder i byen også. Vi samarbejder med Mariatjenesten, Istedgade 100. Vi tilbyder en fysisk tilstedeværelse for hjemløse migranter. Outreach bestå af en fuldtidsansat, social rådgivere samt et par frivillige. Siden August 2023 er aktiviteter i outreach co-finansieret af ESF+ (European Social Fund +).

Natåbent i Kompasset

- midlertidigt lukket

Efter lang ventetid kunne Kompasset fra søn. d. 6. oktober 2018 omsider slå dørene op for nattely for udsatte udeliggere i København på matriklen Kæmnervej. Der er plads til 36 overnattende personer hver nat, så længe finansiering tillader det. To ansatte sikrer et socialfagligt og trygt tilbud. Hertil kommer 1-2 frivillige, der hjælper med at lukke nattens gæster ind. Der vil være lidt te/kaffe og af og til doneret mad.

Kompasset har siden 2016 arbejdet sammen med Hellig  Kors kirke på Nørrebro og drevet nødovernatning i årets 6 koldeste måneder (læs mere samarbejdet under fanen “nødherberg i Hellig Kors Kirke”). Åbningstider findes til højre på denne side sammen med Kompassets åbningstider.

Der er i alt ansat 8 fuldtidsmedarbejdere og 4 tilkaldevikarer til at bemande begge steder, og Kæmnervej samt Hellig Kors kirke koordineres og ledes af en afdelingsleder i Kompasset.

Nødherberg i Hellig Kors Kirke

I de koldeste måneder, har Kompasset de seneste år drevet et herberg i samarbejde med Hellig Kors Kirke på Nørrebro. I perioden oktober-marts har ansatte i seks dage om ugen budt 40 mennesker indenfor i varmen i Hellig Kors Kirke, hvor de overnatter på madrasser i kirkesalen. Herberget er et sikkert sted at hvile, og de første tre år, var der mere end 17000 overnatninger. Herberget drives af fire fuldtidsansatte, fire vikarer og seks frivillige.

Samarbejdet med HKK, hvor Kompasset driver overnatningstilbud i Hellig Kors Kirke, fortsætter. Tre fuldtidsansatte og fire vikarer dækker nattevagter for at sikre et socialfagligt tilbud for udeliggere. Der er plads til 40 personer, og kommer der flere ved åbningstid, trækkes der lod om de 40 pladser.

Kompasset, Kirkens Korshær og Blågårdens sogn har udformet samarbejdet, der nu forlænges så længe, det kan finansieres, hvert år med overnatning i kirkerummet.

Ofte stilede spørgsmål om hjemløse & migranter

Hvor kommer uregistrerede hjemløse migranter fra?
Ca. 75 % udenlandske hjemløse kommer fra EU-lande, mens de resterende 25 % kommer fra lande udenfor Unionen. Der er især mange fra Vestafrikanske lande med opholdstilladelse i et andet EU-land, typisk i Sydeuropa. Den største gruppe hjemløse migranter kommer fra Rumænien.

Hvad ligger der i ordet “uregistrerede” eller “illegale” migranter?
Hjemløse migranter med hjemland udenfor EU er ofte ikke registrerede i Danmark (CPR eller flygtningenummer), men de har ret til at være her i en begrænset periode. EU-borgere kan frit rejse til et andet EU land for at opholde sig, arbejde eller studere, indenfor en bestemt tidsramme. EU-borgere behøver derfor ikke at have en opholdstilladelse for at være i et andet EU-land. De fleste af de borgere, som ikke oprindeligt kommer fra et andet EU-land, har en opholdstilladelse fra et andet EU-land og kan med det, rejse frit rundt i EU som turist i op til 3 måneder. Derfor er der sjælendt tale om såkaldte “illegale migranter”. Dette udtryk bliver ofte (misledende) brugt om migranter, der faktisk har opholdstilladelse i EU. Borgere fra ikke-EU-lande skal dog have en arbejdstilladelse fra de danske myndigheder for at kunne arbejde i landet.

Hvorfor ser vi uregistrerede hjemløse migranter i Danmark?
Hjemløse, ofte fattige migranter har forladt deres hjemlande, med et håb for bedre muligheder i Danmark og mange andre EU-lande. Ekstrem fattigdom og mangel på jobmuligheder gør, at mange ufaglærte arbejdere rejser mod Danmark og andre velstående lande. Hjemløse migranter håber på at få et arbejde og tjene penge, så de kan støtte deres familier i deres hjemlande. De fleste ønsker at vende hjem igen og har intet ønske om at blive i Danmark.

Opholder uregistrerede migranter sig lovligt i Danmark?
Ja. I en begrænset periode kan både EU-borgere og ikke EU-borgere opholde sig i Danmark. De skal kunne forsørge sig selv og må ikke være en byrde for samfundet. Længden af den hjemløses ophold varierer og afhænger af den enkeltes pas.

Kan uregistrerede hjemløse migranter få hjælp fra det offentlige i Danmark?
Den offentlige hjælp er meget begrænset for uregistrerede migranter. Akutte sundhedsydelser er en menneskeret. EU-borgere kan registrere sig som jobsøgere gennem jobcentret. Hjemløse migranter kan optjene ret til offentlige ydelser ved at arbejde et bestemt antal timer. Sociale ydelser, såsom herberg mv. er for bestemte målgrupper. De fleste migranter bruger ikke de offentlige herberger, da de bliver vurderet til ikke at være i “akut nød”.

Kan hjemløse migranter arbejde i Danmark?
EU-Borgere kan frit arbejde i Danmark og behøver ingen arbejdstilladelse. Får de en arbejdskontrakt, kan de starte med at arbejde med det samme. Borgere fra ikke-EU-lande skal have en dansk arbejdstilladelse for at arbejde i Danmark.

Må hjemløse migranter sælge ”Hus Forbi” eller andre hjemløseaviser i Danmark?
Ja. Hvis de taler en smule dansk, kan ”Hus Forbi” være en mulig indkomstkilde. Hus Forbi har dog nogle krav, man skal opfylde, før man kan sælge avisen. Mange hjemløse migranter sælger andre hjemløsemagasiner som ”Strada” og ”Illegal”.

Hvorfor rejser hjemløse migranter ikke bare hjem?
Mange ønsker faktisk at vende tilbage for at bo og leve med deres familie og venner i deres hjemlande, men pga. mangel på arbejdskraft, fremtidsudsigter og dårlig økonomi, vælger mange at forlade deres hjem. Hvis der opstår bedre muligheder for dem i deres hjemlande, ønsker de fleste at vende tilbage, så snart det er muligt.

Hvorfor rejser hjemløse migranter ikke bare hjem?
Mange ønsker faktisk at vende tilbage for at bo og leve med deres familie og venner i deres hjemlande, men pga. mangel på arbejdskraft, fremtidsudsigter og dårlig økonomi, vælger mange at forlade deres hjem, og af samme grund bliver de i EU. Hvis der opstår bedre muligheder for dem i deres hjemlande, ønsker de fleste at vende tilbage, så snart det er muligt.

Hvorfor er der mange afrikanske mænd på bibliotekerne?
En dag for en hjemløs er meget lang. Det er meget begrænset med steder at søge ro og ly for dårligt og koldt vejr. Væresteder har åbent på bestemte tider i dagtimerne, så gratis, offentlige toiletter er ofte populære, men samtidig en mangel. Bibliotekerne er overalt i byen og hjemløse søger disse fredelige steder.

Hvordan kan afrikanske flaskesamlere på cykler have moderne tøj, rene sko og en smartphone?
Mange hjemløse migranter er unge, afrikanske mænd. De har ikke set dét at samle flasker som en indkomstkilde, før de kom til Danmark. Som de fleste andre mennesker, vil de gerne se præsentable og godt ud. At samle flasker er et beskidt og uværdigt job, og de fleste vil foretrække et ”rigtigt arbejde”, med kontrakt, frynsegoder og gode arbejdsforhold. Den største del af de afrikanske hjemløse migranter, må ikke arbejde i Danmark, da de ikke har dansk arbejdstilladelse eller et EU-pas. De har sjælendt gode chancer for at få en arbejdstilladelse.

Er hjemløse tiggere en del af organiseret kriminalitet?
Der findes ingen forskning, som dokumenterer, at tiggeri er en del af den organiserede kriminalitet. Mange tiggere arbejder dog i grupper og hjælper hinanden af sikkerhedsmæssige årsager. Nogle passer på pengene, mens andre aktivt tigger i gaderne.

Hvorfor kommer store familier til Danmark i store varevogne?
Pga. stor fattigdom i hjemlandende rejser nogle migranter sammen og deler udgifterne for at komme til den valgte destination. En gruppe indbyggere i små landsbyer samler ind og rejser sammen. Nogle sover i bilen eller bruger den som base. At have en bil betyder ikke, at man er velstående – tværtimod.

Hvorfor tager de hjemløse ikke på et herberg?
Der er et meget begrænset antal natherberger i København. De offentlige herberger er for bestemte målgrupper ofte med misbrug og mentale sundhedsproblemer. Hvis du ikke passer ind i målgruppen, er du ikke velkommen på herbergerne.

Hvorfor ser man grupper af hjemløse sove i parker?
Fordi der er så få natherberger, bliver hjemløse ofte tvunget til at sove udendørs. Der er ofte risici forbundet med at sove udenfor, f.eks. tyveri, røveri og hadforbrydelser. Derfor føler nogle folk sig trykkere når de sover i grupper. Pga. ny lovgivning er det forbudt at være en gene for den offentlige orden – hvilket bl.a. indkluderer at sove flere mennesker samme sted – og hjemløse risikerer nu at blive straffet med bøder, hvis politiet vurderer at man bryder denne lov. Herudover kan man blive tildelt et såkaldt “zoneforbud”, der betyder, at man ikke har ret til at befinde sig i den kommune, forbuddet er givet i, med store konsekvenser til følge for den enkelte hjemløse.

Er mange hjemløse migranter Romaer? Hvad er en Roma?
Romanifolket (oftest forkortet, roma) er en etnisk minoritet, der sandsynligvis stammer fra det nordlige Indien. De fleste (ca. 10-12 millioner) romaer bor i Europa, særligt i lande som Rumænien, Bulgarien, Tjekkiet, Ungarn og Grækenland. Romaerne lever ofte ekstremt marginaliseret og er udsat for en høj grad af diskrimination, har mangel på adgang til uddannelse, er fattige og arbejdsløse. Hos Kirkens Korshær møder vi romaerne i vores hjemløsetilbud, men vi har ingen specifikke tal på, hvor mange de er.

Hvorfor bryder udenlandske hjemløse ind i vores baggårde, for at gennemsøge skrald?
Danskere genbruger og har ofte et område til storskrald i vores baggårde. Her er det ofte muligt at finde (for danske statsborgere) værdibare genstande, som til gengæld kan være meget værd i hjemløse migranters hjemlande. For danskere kan det være værdiløst, men for hjemløse er al indkomst utrolig vigtigt og kan støtte en hel familie i hjemlandet. At lede efter ”skrald” er altså en måde at overleve på.

Hvordan kan jeg hjælpe hjemløse migranter?
Du kan støtte herberger og væresteder med forskellige donationer, der kan hjælpe hjemløse. Du kan også hjælpe ved at udføre frivilligt i Kompasset. Du kan hjælpe med at informere og påvirke dine (lokal)politikere, for at skabe bedre forhold for fattige mennesker i Danmark. Du kan tilbyde hjemløse migranter med dansk arbejdstilladelse et job og tilskynde dem til at blive en del af den danske arbejdsstyrke – og samfundet i øvrigt.

Datapolitik og opbevaring af personlige oplysninger

 

Vedr. opbevaring af data for brugere af vores tilbud

”I Kompasset og Outreach bliver brugere som giver samtykke til dette, ved indskrivning registeret med deres navn, alder, køn, nationalitet samt overnatning situation. Nogle benytter Kompassets tilbud enkelte gange, mens andre kommer fast i længere periode. Der journalføres på de brugere som modtager rådgivning, konkrete eller længevarende forløb. På dette grundlag kan vi sige noget om, hvilke emner og problematikker, der er mest fremtrædende i de henvendelser vi får. Alle kan til hver en tid spørge for at se hvad vi har registreret eller får det slettet. Alle kan stadig benytte vores tilbud anonymt.

Vi anonymiserer inaktive brugere efter 2 år. Dvs. vi sletter information i stamkort, hvis vi ikke har haft kontakt med personen i 2 år.

I Kompasset overnatning i Hellig Kors registreres brugerne ikke. Der tælles alene antallet of overnatninger.

For yderligere information om dataindsamling eller datapolitik kontakt Anna Kiertzner AK@kirkenskorshær.dk eller Ana Maria Cioraru a.cioraru@kirkenskorshaer.dk

 

Vedr. opbevaring af data på frivillige

Vi samler relevante personlige oplysninger ved rekruttering (navn, adresse, kontakt information, uddannelse, ælder) og vi opbevarer den så lang frivillige er aktive. Hvis en frivillig ikke er aktiv i 6 måneder, og de ikke har givet samtykke til at vi bevarer deres oplysninger sletter vi alt information vi har opbevaret. Samtykke til opbevaring af personlige oplysninger bedes når Kompasset og frivillige indgå en samarbejdsaftale (typisk efter de første tre vagter). Yderligere information om Kirkens Korshær privatpolitik vedr. personale og frivillige findes på linket ned under.”

ESF+: Social inklusion for EU migranter

Siden August 2023 med finansiering fra ESF+ (European Social Fond) kører vi projektet ”Social Inklusion for EU migranter”. Projektet støtter uregistrerede EU-migranter, som er hjemløse eller i høj risiko for at blive hjemløse, gennem en helhedsorienteret indsats i to spor. Indsatsen skal sikre vellykket social og økonomisk integration i Danmark som en del af det europæiske arbejdsmarked:

  • Fra kaotisk livsførelse til struktureret dagligdag gennem basale livsopretholdende indsatser; overnatning, bad, mad og tøj, der direkte og øjeblikkeligt forbedrer borgernes livsvilkår.
  • Fra uregistreret til registret i Danmark gennem intensivt rådgivningsforløb og konkret bistand til registrering, så migranterne kan tage arbejde, få løn og betale skat. Når registreringsprocessen er gennemført, kan de benytte andre eksisterende tilbud i Danmark.

 

Funded by EU

 

 

Historier

Hellig Kors Kirke port

En historie om Kompassets nødovernatning og om livet som hjemløs migrant i København

Kompassets senge

Drømmen om en bedre fremtid har alle dage drevet mennesker ud i verden. Siden EU’s udvidelse i 2005 har drømmen drevet nogle øst- og centraleuropæere til bl.a. Danmark. Kirkens Korshær åbnede i 2013 Kompasset i København, som er et af de få steder, der er åbne for udenlandske hjemløse.

 

Adresse
Kæmnervej 1
2400 København

- midlertidigt lukket. Nuværende midlertidigt adresse Reventlowsgade 10, kld. tv

Kontakt: 
+45 2479 2520
kompasset@kirkenskorshaer.dk

Telefon kontakt kan bruges man-tors mellem 9.00 – 15.00 for general spørgsmål. Vi tilbyder ikke telefonrådgivning.

Afdelingsleder:
Ana – Maria Cioraru
+ 45 24920747
a.cioraru@kirkenskorshaer.dk

Åbningstider
Mandag: 09.00 – 13.00
Tirsdag: Lukket
Onsdag: 09.00 – 13.00
Torsdag: 09.00 – 13.00
Fredag: Lukket
Lørdag: Lukket
Søndag: Lukket

Nødherberg på Kompasset
og i Hellig Kors Kirke
Mandag: 22.00 - 07.00
Tirsdag: 22.00 - 07.00
Onsdag: 22.00 - 07.00
Torsdag: 22.00 - 07.00
Fredag: 22.00 - 07.00
Lørdag: Lukket
Søndag: 22.00 - 07.00

Alle er velkommen. 40 pladser. Lodtrækning kan ske.