Kirkens Korshær logo (hvid)
København
Kirkens Korshær logo (hvid)

Gå til hovedside

Nikolaj Plads 15
1067 København K

CVR: 82883711
EAN: 5790002333897

Bankoplysninger:
Reg.: 9541 konto: 5401429

Telefon: 33 12 16 00
kk@kirkenskorshaer.dk

Fedtekælderens bygning

Fedtekælderen

Varmestue på Christianshavn

Følg Fedtekælderen på Facebook

SEE PAGE IN ENGLISH

Fedtekælderen er Kirkens Korshærs varmestue på Christianshavn. Siden 1960 har Fedtekælderen ligget i kælderen af Stanleys Gaard, som er kirkerne på Christianshavns menighedshus. I 60’erne blev stedet hovedsageligt besøgt af alkoholikere og var udelukkende et dagtilbud til mænd. Dengang kunne der nogle gange komme op til 120 mænd forbi til en kop te og en fedtemad til 13 øre. Heraf opstod navnet Fedtekælderen.

Fedtekælderens formål er at imødekomme nødstedte menneskers behov med nærvær, omsorg og respekt.

Se film om Fedtekælderen fra Christianshavns Kvarter her.

Målgruppe

Fedtekælderen besøges dagligt af 50-80 mennesker, der kæmper med sociale problematikker som hjemløshed, misbrug, psykiske lidelser m.m. Her er der plads til alle, der giver plads til andre. 

Tilbud

Fedtekælderen er et “helle” for de mange udsatte mennesker, som hver dag besøger varmestuen. Her kan man få dækket basale behov såsom bad, hvile, et måltid mad samt hjælp med stort og småt. Det være sig alt fra at låne nål og tråd for at sy en knap i, til brobygning til myndigheder og andre sociale tilbud. Og ellers alt, hvad der ligger herimellem, med udgangspunkt i ‘hjælp til selvhjælp’ tankegangen.

Varmestuen åbner klokken 8:00 hvor der serveres gratis morgenmad og folk kan blive skrevet op til et bad eller en plads i hvilerummet. Er der flere gæster, der ønsker bad og hvile end pladser, trækkes der lod.

Priser:
- Morgenmad, te og smørrebrød: Gratis
- Et varmt måltid mad: Gratis
- Kaffe: 3 kr.
- Bad: 5 kr.
- Tøjvask: 20 kr.

Bliv frivillig

Fedtekælderen har løbende ca. 25-30 frivillige. Frivillige deltager i den daglige drift og har mulighed for en stor grad af medindflydelse i udviklingen af arbejdet. Som frivillig har du mulighed for at få de kompetencer i spil, som du ønsker at byde ind med.

Vores mange frivillige gør det muligt at hjælpe flere med mere og andet end hvad der ellers ville have været muligt. F.eks. er det afgørende for, at vi kan tilbyde mad, bad og hjælp i det omfang vi gør. 

Som frivillig i Fedtekælderen kan du være med til at løse forskellige praktiske opgaver som at lave mad, hjælpe folk i bad, uddele rent tøj m.m. Der er også mulighed for at deltage i udflugter, være med til de altid populære grillarrangementer eller 'blot' sidde i stuen og tale med mennesker fra hele verden. Hvis du har de rette kompetencer/erfaringer, kan du, i samarbejde med en fast medarbejder, hjælpe varmestuens gæster med brobygning til offentlige myndigheder og andre sociale instanser samt tolke, yde støtte, styrke netværk m.m.

Hvis du overvejer at blive frivillig, så ring til Sharon Parker, leder og aftal tid til et gensidigt uforpligtende møde på 24 41 11 44.

Har du særlig interesse i at være frivillig ifm. Fedtekælderens grønlandske arbejde, kan du kontakte Sara Josenius Wagnholt, Fedtekælderens grønlandske kulturmedarbejder til et uforpligtende møde på mobil 21 37 37 95.

Det grønlandske arbejde

Baggrund

Det anslås, at der er lidt over 16.000 grønlændere bosiddende i Danmark. Af denne gruppe mener man, at omkring 1000-1500 er socialt udsatte. Lidt over 2000 grønlændere er bosiddende i København, der også er en uddannelsesmetropol. Den overvejende del af de grønlændere, der flytter til Danmark, klarer sig således godt. Der er dog stadig en relativ stor gruppe, der altså anslås at være socialt udsatte. 

Fedtekælderens grønlandske arbejde 

Hver torsdag rykker et lille stykke af Grønland ind i Fedtekælderen. I tidsrummet 12:30-14:30 er der kun åbent for grønlændere, og her byder vi på grønlandsk-inspireret mad med de råvarer, der er tilgængelige i Danmark.

Formålet med den ugentlige grønlandske spiseklub er at styrke relationen mellem de grønlandske brugere, kulturmedarbejderen og Fedtekælderen. Det er tanken, at spiseklubben skal fungere som brobygning til varmestuens øvrige tilbud om basale behov, hjælp og brobygning til andre relevante eksterne tilbud.  

Vi ønsker at mindske den ensomhed, som mange grønlændere i Danmark oplever, og samtidig skabe et større netværk. Herudover bliver der grinet, spist, krammet og fortalt historier.

Der er ansat en grønlandsk kulturmedarbejder på fuld tid, som således også kan træffes i Fedtekælderens almindelige åbningstid.

Flytningen til Danmark

Der synes at herske en opfattelse af, at de grønlændere, der ender som socialt udsatte i Danmark, først bliver det, efter de er flyttet herned. Dette er en udpræget misforståelse. Ressourcestærke grønlændere har forberedt deres ankomst til Danmark, før de lander hernede. De personer, der foretager impulsive flytninger, er udsatte, inden de lander i Danmark. 

Opvækst i Grønland

I Grønland er man vokset op med dansk i folkeskolen, der er en stor gruppe danskere i Grønland, den nationale tv-station sender danske tv-programmer, ligesom der er adgang til danske aviser. De fleste grønlændere har således et umiddelbart kendskab til Danmark, der gør, at Danmark ikke virker så fjernt. Dog er den virkelighed, der møder dem, langt mere udfordrende. Udsatheden bliver mere udtalt, når man lander i et land, hvor man ikke ved, hvor hjælpen kan findes, og heller ikke kan tale sproget tilstrækkeligt til at få den hjælp, man har brug for.

Mange oplever desuden, at der med flytningen til et nyt land, følger en høj grad af ensomhed med. De mennesker, man kender, er ikke automatisk i gadebilledet, men skal aktivt opsøges, og står i modsætning til livet mange steder i Grønland.

Kontrasterne mellem Grønland og Danmark

Det, at være socialt udsat og hjemløs i Grønland, er hårdt, og drømmen om et bedre liv får en del til at prøve lykken ved at søge mod Danmark. Der findes ét herberg i Grønland. Det ligger i hovedstaden Nuuk. Her er rusmiddelpåvirkede brugere forment adgang. Den årlige gennemsnitstemperatur i Nuuk ligger på -1 grad. Den offentlige hjælp i Grønland (i Danmark, kontanthjælp) for enlige ligger på 1678 kr. pr måned. Et liv som hjemløs i Danmark byder således på nogle flere muligheder og visse fordele.

Medarbejdere

Sharon Parker
Leder
Tlf.: +45 24 41 11 44
Mail:sharon.parker@kirkenskorshaer.dk

(PÅ BARSEL) Anca-Octavia Koti-Nan 
Kulturmedarbejder
Tlf.: +45 23 72 14 34
Mail:a.koti@kirkenskorshaer.dk

Henriette Krohn
Socialarbejder
Tlf.: +45 32 54 56 08
Mail:h.krohn@kirkenskorshaer.dk

Jette Ramsøe
Socialfaglig medarbejder
Tlf.: +45 32 54 56 08

 

Adresse
Overgaden Oven Vandet 6A
1415 København K

Kontakt
Tlf.: +45 32 54 56 08
Fedtekaelderen@kirkenskorshaer.dk

Leder

Sharon Parker
Phone: +45 24 41 11 44
Mail: Sharon.parker@kirkenskorshaer.dk

Åbningstider:

Mandag: 08:00 – 13:00
Tirsdag: 08:00 – 12:00
Onsdag: 08:00 – 13:00
Torsdag: 08:00 – 12:00
Fredag: 08:00 – 13:00
Lørdag: LUKKET
Søndage: 08:00 – 12:00 (1. okt.- 30. april)

Grønlandsk cafe: torsdag 12.30-14.00.

Fedtekælderen holder åbent helligdage året rundt undtagen 1. juledag og 1. nytårsdag

Priser
Morgenmad, varm mad, te og smørrebrød: gratis
Kaffe: 3 kr.
Bad: 5 kr.
Tøjvask: 20 kr.

Hjælp os

Støt

Hjælp hjemløse og fattige mennesker