Klassiker

Sådan bliver du hjemløs i Danmark

Nogle gange går det stærkt, fra den ene dag til den anden, andre gange er det kulminationen på en længere deroute. Så bare fordi, du ikke ser dig selv som værende i risikozonen, så ved du ikke, hvad der kan ske i morgen.

Hjemløshed

Alle kan blive ramt af hjemløshed, ikke kun socialt udsatte. Men at være udsat betyder netop dét – at du balancerer på en knivsæg og er udsat for små udsving, der kan skubbe dig ud over kanten. Nogle gange går det stærkt, fra den ene dag til den anden, andre gange er det kulminationen på en længere deroute. Så bare fordi, du ikke ser dig selv som værende i risikozonen, så ved du ikke, hvad der kan ske i morgen. Her er de mest sædvanlige faktorer, der øger risikoen for, at du bliver hjemløs. For desværre har det danske sikkerhedsnet ikke været fintmasket nok til at gribe alle, der kommer ud for fartbump i livet.

Psykisk sygdom

Hvis du har en psykisk lidelse, har du en større risiko for at blive hjemløs end dine raske medborgere. En psykisk sygdom kan sætte gang i en deroute, hvor du måske ikke kan beholde dit job, blive i din bolig eller opretholde kontakten til venner og familie, som potentielt kunne hjælpe dig. En ikke-korrekt behandlet psykisk sygdom kan nogle gange også betyde, at du begynder at selvmedicinere og udvikler et misbrug, som gør dig yderligere udsat, svær at hjælpe og gør, at du falder mellem samfundets kasser og rammer gaden.

En psykisk sygdom plus et misbrug har ofte betydet, at du ikke kunne få den rigtige behandling for nogen af delene, fordi systemet ikke er indrettet til at behandle en psykisk sygdom, mens du har et misbrug – eller behandle et misbrug, mens du har en psykisk sygdom.

Misbrug

En afhængighed, uanset hvor velfungerende du ellers er, betyder, at der er noget, der styrer dig. Noget, der kan gøre det svært for dig at beholde et job, en bolig, et netværk. Det kan sagtens være, at du kan klare sig, trods dit misbrug – ligesom du sagtens kan være velfungerende med en psykisk sygdom – men du er udsat.

Hvis du bliver skilt eller fyret, stiger dit behov for dit stof måske. Eller du har ikke længere råd til dit stof og føler dig nødsaget til at stjæle eller lyve for kæresten om, hvor pengene bliver af. Eller du får stress, angst, en depression oveni dit misbrug. Nu bliver det endnu sværere at opretholde det velfungerende liv og endnu sværere for sundhedsvæsenet at hjælpe dig. Derouten er i gang.

Hjemløs

Ledighed

Har du allerede andre problemer, kan tabet af jobbet være det sidste skub udover kanten. Du mister strukturen på hverdagen, et netværk, din indkomst og har måske ikke længere råd til at blive i din bolig. Du kan muligvis sove hos venner og familie i et stykke tid – hvis du har sådan nogle – men på et tidspunkt udløber deres tålmodighed. Er dit liv kaotisk, fordi du surfer mellem venners sofaer, er bliver det endnu sværere at søge job eller tage hånd om en sygdom, som nu kan forværres.

Fængsel

Af forskellige årsager er dit misbrug eskaleret, og du begynder at stjæle for at få penge til dit stof. Du bliver taget af politiet og ryger i fængsel. Det kan betyde, at dit netværk bliver slidt og ikke har helt lige så meget lyst til at hjælpe dig længere. Det kan også være, at der bare ikke er nogen boliger til dig, når du bliver løsladt. Ingen hjælper dig, du har ingen indkomst, og en kontanthjælp dækker ikke huslejen.

Dårlig økonomi

Mennesker på kontanthjælp har en større risiko for at blive hjemløse end dem i beskæftigelse. Kontanthjælpen er for lav, og huslejen mange steder for dyr. Hvis du mister jobbet på grund af f.eks. sygdom og ikke får et nyt, før du ender på kontanthjælp, stiger risikoen for hjemløshed altså.  

   

Denne artikel blev oprindeligt udgivet i oktober 2019.