Nyhed

Året der gik

Der er ingen nem måde at opsummere 2020. For på godt og ondt har det været et år, som har været usædvanligt. Kirkens Korshær har dykket ned i arkiverne og bringer her 10 af de vigtigste overskrifter fra året, som gik.

Covid

1. Natcaféens drift blev sikret

Efter et efterår ’19 med stor økonomisk usikkerhed, kunne Natcaféen i Stengade drage et lettelsens suk. Med forliget om finanslov for 2020, blev Natcaféens fremtidige drift nemlig sikret med en puljebemidling på 1,7 millioner kroner om året.

Kirkens Korshærs natcafe på Stengade
Nyhed

Partierne bag finansloven har netop bevilget permanent tilskud til Natcaféen i Stengade i København. Kirkens Korshær er glade og taknemmelige.

2. Landet lukkede ned

På et pressemøde den 11. marts meddelte statsministeren, at størstedelen af det danske samfund ville lukke ned.

Som organisation er Kirkens Korshær der, hvor ingen andre er. I det daglige er organisationen i kontakt med og hjælper nogle af samfundets mest sårbare og udsatte mennesker. Det gælder ikke mindst i en krisetid. Derfor var det fra start en prioritet, at det sociale arbejde skulle holdes åbent i så vidt omfang som muligt.

To store hvide lastbiler med Kirkens Korshær skrevet på siden
Pressemeddelelse

Alle Kirkens Korshærs godt 240 genbrugsbutikker vil – som følge af myndighedernes anvisninger – være lukkede foreløbigt frem til 30. marts. Kritiske funktioner og socialt arbejde vil så vidt muligt holde åbent.

3. Kirkens Korshær fandt løsninger ikke forhindringer

Gennem nedlukningen og den gradvise genåbning af samfundet, lykkedes det Kirkens Korshær at holde omkring 90 procent af det sociale arbejde helt eller delvist åbent. I takt med årstiderne skiftede blev krav om fysisk afstand, øget rengøring og brugen af værnemidler en del af hverdagen – og det har ikke altid været let – men over hele landet har Kirkens Korshær arbejdet med at finde løsninger fremfor problemer.

Med støtte fra puljer, fonde, virksomheder og private, har Kirkens Korshær kunnet tilbyde powerbanks, soveposer og gavekort til dagligvarebutikker. Ligesom det har været muligt at køre ud med kreapakker og mad til mange af de børnefamilier, som Kirkens Korshær er i kontakt med gennem børne- og familiearbejdet.

Man har lavet kontaktpunkter med information og rådgivning. Har rykket udenfor med kaffe og tilbud om take-away mad. Har gået ture og grebet telefonen, så den afgørende relation og kontakt til de mennesker, som Kirkens Korshær hjælper, så vidt muligt har kunnet bevares. For behovet for hjælp og menneskelig kontakt forsvandt ikke, selvom samfundet lukkede ned – tværtimod.

26 krea-pakker er indtil videre blevet uddelt til børnefamilier i Aalborg.

Nogle har - i endnu højere grad end før - brug for nærvær, omsorg og respekt. I bl.a. Aalborg og Herning er medarbejderne derfor fast besluttede på at holde forbindelsen til udsatte børnefamilier. Det er nærvær på afstand.

Michael, der er leder af varmestuen i Herning, og trækvogn med Kirkens Korshær flag.
Nyhed

Også i Herning har Kirkens Korshærs varmestue været lukket for besøg. Men når brugerne ikke kan komme til varmestuen, så må varmestuen komme til dem.

4. Socialt udsat under coronakrisen

Coronakrisen blev for mange et forstørrelsesglas på alt det, der i forvejen var svært at håndtere – ikke mindst for samfundet mest udsatte. Fra den ene dag til den anden blev tæppet revet væk under dem, og det blev svært at få opfyldt selv de mest basale behov som adgang til drikkevand, mad, søvn og adgang til at få ladt telefonen op.

Men det var den fysiske afstand mellem mennesker. Fællesskaber, der forsvandt og lukkede ned, som for mange var det sværeste.

I Kirkens Korshær oplevede man mange steder mennesker, som mistrivedes fysisk og psykisk.  Fordi den isolation, angst og ensomhed, som oftest kommer med en tilværelse på kanten af samfundet, blev yderligere forværret, da den fysiske kontakt og de faste holdepunkter i hverdagen forsvandt.

Hjemløshed

I Kirkens Korshær står vi fortsat fast på at hjælpe, hvor behovet er størst. I vores sociale arbejde møder vi hver dag udsatte borgere, der er ekstraordinært pressede i forhold til at få dækket deres basale behov og få økonomien til at hænge sammen.

Gadepræst
Nyhed

Chef for Kirkens Korshær, Helle Christiansen, har i Altinget skrevet en kronik om, hvordan ensomhed blandt socialt udsatte skal bekæmpes.

 

5. Et år med økonomisk usikkerhed

- Vi taber, hvad der svarer til et helt års drift af én varmestue om ugen under coronakrisen.

Sådan lød den kontante melding fra chef for Kirkens Korshær Helle Christiansen. For det kostede kassen at lukke Kirkens Korshærs godt 240 genbrugsbutikker landet over. Godt 32 millioner kroner mistede organisationen under nedlukningen i foråret. Selvom det lykkedes at hente meget af det tabte hjem, mangler Kirkens Korshær stadig godt 10 millioner kroner i budgettet for det sociale arbejde.

Hjælp os
Pressemeddelelse

Mennesker, der er udsatte, hjemløse, misbrugere, psykisk syge eller fattige børnefamilier, går ikke væk, selvom landet er lukket ned i stor stil. Kirkens Korshærs sociale arbejde fortsætter som en del af samfundets kritiske funktioner. Men indtægterne er forsvundet, så organisationen er på den. Hjælpepakke er helt nødvendig, lyder det.

6. Hjem for hjemløse

I uge 47 satte Kirkens Korshær fokus på hjemløshed i Danmark, da organisationen holdt de årlige korshærsdage under temaet ’Hjem for hjemløse’.

Sidste års hjemløsetælling viste, at der officielt findes 6431 hjemløse i Danmark. Og det viste, at der er et stigende antal mennesker, som sover på gaden, flere ældre og flere psykisk syge hjemløse set i forhold til tællingen før i 2017.  

Men hjemløshed er ikke bare et tal. Det er mennesker som Betty og Anders, der har fundet et hjem – et sted at høre til - i Kirkens Korshær og fået en livsnødvendig støtte til at klare sig igennem hverdagen.   

Betty ved havdet nær det hjem, hun endelig har skabt for sig selv.
Portræt

Betty var 14 år første gang, hun sov på gaden, og har været ramt hjemløse i flere perioder af sit liv. Mens hun boede på gaden, kom hun i kontakt med Kirkens Korshær, der i en periode blev noget, der minder om et hjem.

7. En anderledes (og digital) landsindsamling

Kirkens Korshær årlige landsindsamling foregik af hensyn til frivillige, indsamlere og støtter foregik 100% digitalt. Og blev på mange måder en succes.

Langt over 200 oprettede en digital raslebøsse, og tusindvis af mennesker donerede på Facebook, MobilePay, sms og hjemmesiden. I alt fik de indsamlet 625.373,98 kroner, som går direkte til Kirkens Korshærs arbejde for socialt udsatte i Danmark.

Tidligere bruger i Kirkens Korshær, Anders, i closeup af hans smil, hvor han mangler en fortand. På billedet står der hjem kan være et smil med opfordring til at donere på SMS ved at sende hjemløs til 1231 eller mobilepay til 44020 og støt med 200 kr.
Pressemeddelelse

Landsindsamling, dørklokker og raslebøsser var erstattet af hjemmesider, SMS og indsamlinger på Facebook, da Kirkens Korshær holdt sin årlige landsindsamling.

8. Ingen mennesker skal sove på gaden!

Ingen mennesker skal sove på gaden – og slet ikke nu – mener Kirkens Korshær. Derfor åbnede organisationen i efteråret op for nødovernatninger, som supplement til de normale overnatningspladser. Og som leder af Kompasset Allan Bærentzen forklarede, så handler det om at dække de allermest fundamentale behov.

- Helt basalt handler det for mange af dem om overlevelse, sagde han.

Hjemløs
Nyhed

Fra starten af oktober har Kirkens Korshær genåbnet deres tilbud om nødovernatning på Kompasset i København og i Hellig Kors Kirke på Nørrebro. Det handler om varme, ro og tryghed, som sikrer man kan fungere som menneske, lyder det fra en af Kompassets ledere.

 

9. Øget fokus på at bekæmpe hjemløshed

Henover efteråret blev kampen mod hjemløshed et tema i den offentlige debat. Det blev understreget af forslaget til finansloven 2021 og senere i en stor rapport fra analyseinstitutet Kraka og Hjem for Alle-alliancen. I Kirkens Korshærs øjne har den fornyede interesse på området været en god ting, men som fortalere for nogle af samfundets svageste har det igen og igen lydt:

- Et hjem er mere end fire vægge og et tag. Der skal støtte og hjælp til, hvis man skal gøre en bolig til et hjem.

Natcaféen på Hillerødgade
Nyhed

Sådan lyder en af konklusionerne i en ny rapport fra Kraka og Hjem til Alle-alliancen. Kirkens Korshær er klar til opgaven, for hjemløshed skal stoppes.

Helle Christiansen, chef for Kirkens Korshær
Nyhed

Bekæmp hjemløshed og skab ro om de sociale hjælpeorganisationers økonomi - særligt i lyset af coronakrisen. Det er de centrale budskaber fra Kirkens Korshær, efter at regeringen har fremlagt sit bud på en finanslov for 2021.

10. Udsatte børn og unge

Børn og unge, der står udenfor fællesskabet og kæmper med ensomhed. Børn, som vokser op i familier, hvor der ikke er råd til vinterjakker og sko. Unge, der bliver tabt i overgangen mellem unge og voksen. 2020 blev også er år, hvor fokus blev rettet mod udsatte børn og unge – og på de konsekvenser, det har gennem hele deres liv.

Med det familiestøttende arbejde, som nu findes i ni forskellige byer over hele landet, arbejder Kirkens Korshær på at gøre en forskel for de udsatte børn og deres familier. Og fra alle steder lyder meldingen ens: behovet for hjælp, støtte og vejledning er desværre stigende.

Pressemeddelelse

En tredjedel af unge hjemløse er tidligere anbragte, og de har markant ringere livsvilkår ifølge regeringens nye socialpolitiske redegørelse. De kedelige tal kalder på handling, mener Kirkens Korshær, der faktisk allerede er i gang med et nyt, stort projekt, der skal ruste udsatte unge til uddannelse.

Fattige børnefamilier i Danmark i dag
Nyhed

Kontanthjælpsloftet, starthjælpen, selvforsørgelses- og hjemrejseydelsen og 225-timers reglen har ført til, at markant flere børn lever i fattigdom i Danmark. Der er brug for et endeligt og fuldkomment opgør med børnefattigdommen, lyder det fra Kirkens Korshær og 17 andre organisationer.