Nyhed

Godt, hvis regeringen prioriterer hjemløse mennesker

Bekæmp hjemløshed og skab ro om de sociale hjælpeorganisationers økonomi - særligt i lyset af coronakrisen. Det er de centrale budskaber fra Kirkens Korshær, efter at regeringen har fremlagt sit bud på en finanslov for 2021.

Helle Christiansen, chef for Kirkens Korshær
Sociale organisationer som Kirkens Korshær kan være den brobygger, der skal til mellem det enkelte menneske og det offentlige system, som kan hjælpe med at få mennesker ud af hjemløshed og også bidrager til forebyggelsen, mener Kirkens Korshærs chef, Helle Christiansen.

Finansminister Nicolai Wammen har netop fremlagt regeringens forslag til finansloven for 2021. 

- Jeg noterer mig, at regeringen sætter midler af til noget, vi længe har savnet; nemlig en plan for at bekæmpe hjemløshed. Det er ikke rimeligt, at vi i et land som Danmark – krise eller ej – har mennesker, der sover på gaden, lyder det fra chef for Kirkens Korshær, Helle Christiansen, der straks melder sig til at give planen liv.

- Vi ved jo godt, hvad der skal til: en bolig samt støtte, opbakning og hjælp til at gøre den til et hjem.
Helle Christiansen, chef for Kirkens Korshær

- Men også forebyggelse af hjemløshed er afgørende. Sociale organisationer som Kirkens Korshær kan være den brobygger, der skal til mellem det enkelte menneske og det offentlige system, som kan hjælpe med at få mennesker ud af hjemløshed og også bidrager til forebyggelsen, siger hun, og fortsætter:

- Vi ser jo desværre alt for mange anbragte børn, der bliver til hjemløse voksne. Derfor er det positivt, at regeringen vil sætte mere af til det vigtige efterværn. Vi oplever, at det er i overgangene mellem barn og voksen, mellem forvaltninger og sektorer, det går galt – og også her kan vi byde ind med vores viden og erfaring.

Bygger videre på relationer

I Kirkens Korshær er erfaringen med coronakrisen klar. Organisationen har kunnet gøre meget for mennesker med sit sociale arbejde, fordi relationen til nogle af samfundets mest udsatte voksne og børnefamilier var på plads i forvejen.

- Vi kan have en helt anderledes og tæt kontakt, så vi kan støtte mennesker i at være der, hvor de er - og hjælpe dem til at komme videre, når de ønsker det, forklarer Helle Christiansen.

Selvom vi holder fysisk afstand, har vi aldrig holdt social afstand.

 

 

Venter stadig på en god løsning

Som en del af coronahjælpen varslede regeringen tidligere på året en pulje på 50 mio. kr. til organisationer indenfor socialområdet, der driver genbrugsbutikker. Og selvom flere organisationer har lidt store tab, så er der stadig intet nyt om pengene. De ville ellers falde på et tørt sted.

- Vi har selv tabt 32 mio. kr. i år, og mangler aktuelt 10 mio. kr. for at kunne holde skindet på næsen. Så vi venter i spænding. Coronakrisen har ikke gjort vores behov for stabil økonomi mindre, siger Helle Christiansen. Stabilitet er en forudsætning, når vi skal opbygge tillid og relation til mennesker med behov for hjælp.

Vi har selv tabt 32 mio. kr. i år, og mangler aktuelt 10 mio. kr. for at kunne holde skindet på næsen.

Hun sætter sin lid til, at de midler, regeringen har afsat til en ny strategi for civilsamfund og hjemløshedsbekæmpelse, kommer hurtigt ud at arbejde.

- Jeg ser også, at der i dette udspil er afsat 50 mio. kroner til at forhandle om. Men det er fordelt på de tre satspuljeområder – social, sundhed og arbejdsmarked – og det lyder i mine ører som et papirstyndt lag smør. Vi har brug for en ordentlig og fyldestgørende løsning for hjemløshed, herunder civilsamfundets rolle og økonomi, slutter hun.

Regeringen går i gang med at forhandle næste års finanslov efter Folketingets åbning i oktober. Det endelige forlig er normalt klar i november og vedtages i Folketinget i december.

Kirkens Korshær på finansloven

Kirkens Korshær modtager samlet set 10,2 mio. kr./ år via finansloven.

De 3,7 af dem går til at drive Kirkens Korshærs natcafé i Stengade i København.

Resten går til forskellige indsatser og projekter i Kirkens Korshærs frivillige, sociale arbejde.