Nyhed

Nye nationale retningslinjer: Organisationer som Kirkens Korshær skal inddrages i indsatsen mod hjemløshed

Med de nye nationale retningslinjer for indsatsen mod hjemløshed, bliver vigtigheden af at involvere civilsamfundsorganisationer som Kirkens Korshær understreget.

Hjemløshed

Kort før jul udkom Socialstyrelsen med de længe ventede nye nationale retningslinjer for indsatsen mod hjemløshed. Retningslinjerne har et fokus på en mere helhedsorienteret indsats i forhold til den enkelte og er et forsøg på at bryde med silotænkning og at skabe et bedre samarbejde på tværs af sektorer.

Igen og igen understreges det, at de kommunale myndigheder har både en pligt og et ansvar for at involvere civilsamfundsorganisationer som Kirkens Korshær i indsatsen mod hjemløshed. En vigtig anerkendelse af den viden og ekspertise, som Kirkens Korshær og andre organisationer har igennem det daglige arbejde og møde med mennesker, som lever med eller er i risiko for hjemløshed.    

- I Kirkens Korshær møder vi mennesker både før, under og efter hjemløsheden. Den relation, vi opbygger gennem vores arbejde på varmestuer og herberger, giver os et stort indblik i den enkeltes situation, udfordringer og ønsker, siger chef for Kirkens Korshær Helle Christiansen.

- Derfor er det positivt, at de nye retningslinjer understreger værdien af samarbejdet mellem det offentlige og organisationer som vores. Vi indgår gerne i samarbejdet, så indsatsen for det enkelte menneske kan blive så god som overhovedet mulig.

Housing First

Housing First (hjem først, red.) bygger på en grundtanke om, at det første skridt til at hjælpe mennesker i hjemløshed er at give dem egen bolig. Fordi en stabiliseret boligsituation er nødvendig for at man kan arbejde med de andre problemstillinger, som den enkelte tumler med. Derfor lægges der vægt på, at der sammen med boligen skal gives en individuel, helhedsorienteret og fleksibel støtte, som tager udgangspunkt i den enkeltes behov.

Det er et brud med den tidligere tilgang, hvor mennesker i hjemløshed skulle gøre sig ’fortjent til’ eller vise parathed før end, at de kunne få anvist en bolig.

Fra bolig til hjem

De nye retningslinjer bygger på Housing First-tilgangen til hjemløshed og slår dermed fast, at det er en basal menneskeret at have en bolig. Men som Kirkens Korshær igen og igen har påpeget, er det ikke nok at give den enkelte deres eget sted at bo. Derfor er det med glæde, at Helle Christiansen kan konstatere, at de nye nationale retningslinjer lægger vægt på, at den enkelte skal have hjælp til at gøre boligen til et trygt hjem.

- Det er en stor omvæltning at flytte i egen bolig efter en periode som eksempelvis hjemløs eller som bosat i en §110 boform. Derfor er det nødvendigt med både praktisk hjælp og socialpædagogisk støtte til den enkelte, hvis overgangen skal blive en succes, siger Helle Christiansen.

- I Kirkens Korshær hjælper vi med glæde i den proces i form af for eksempel en ’startpakke’ med de mest nødvendige ting fra en af vores genbrugsbutikker. Men det er vigtigt, at det nu bliver understreget, at det er og bliver et kommunalt ansvar at sikre både den praktiske indretningen af boligen og støtte til den psykologiske omstilling for det enkelte menneske. Den individuelt tilrettelagte hjælp til det enkelte menneske er helt afgørende.

Læs også: "Støtte og bolig kan stoppe hjemløshed"

Risikofyldte overgange

Erfaringerne viser, at det er i overgangene, at risikoen for hjemløshed er størst. Derfor er det også positivt, at retningslinjerne

slår fast, at §110 boformerne har mulighed for at give efterforsorg i op til et år efter, at en bruger er flyttet i egen bolig. En efterforsorg, der har til formål at styrke den enkeltes mulighed for at opretholde egen bolig og afhjælpe noget af den angst, ensomhed og isolation, som mange oplever, når de sidder alene i egen bolig.

- Det kan være en stor hjælp for den enkelte, hvis de får mulighed for at bevare kontakten med herberget, og vi benytter den tillid og relation, som der er opbygget. Det viser blandt andet erfaringer fra Kirkens Korshær i Odense, hvor herberget har ’Den nødvendige café’, som tilbyder fællesskab, råd og vejledning til tidligere beboer, siger Helle Christiansen.

§110 botilbud

Ifølge servicelovens §110 skal kommunalbestyrelser tilbyde midlertidigt ophold i bolig til mennesker med særlige sociale problemer, der gør de ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig. De såkaldte §110 botilbud eller boformer kaldes også for herberger eller forsorgshjem.

Målet med et ophold på et herberg er typisk, at man bliver hjulpet på vej til at leve en selvstændig tilværelse i egen bolig.

Herberg og forsorgshjem arbejder med et såkaldt ”selvmøderprincip”. Det vil sige, at man selv skal henvende sig til det enkelte sted, hvis man gerne vil have en plads. Herefter er det op til den enkelte forstander om der kan blive tilbudt en plads eller at tilbyde hjælp med at finde plads andet sted.

læs også: 'Blandet modtagelse af nyt forslag'

Understreger vigtigheden af betalelige boliger

Skal vi i Danmark lykkes med at komme hjemløsheden til livs, kræver det, at der er betalelige boliger til rådighed, som kan rumme målgruppen, og som rummer den støtte, som det enkelte menneske har behov for.

- Vi kommer ikke hjemløsheden til livs, hvis ikke vi sikre adgang til betalelige boliger, ikke mindst i storbyerne. Men med det sagt, er det vigtigt at have for øje, at en egnet permanent bolig vil være forskellig fra person til person.  Nogle har behov for pleje eller anden hjælp tæt på. Det bør indsatsen for hjemløse mennesker også tage højde for, siger Helle Christiansen.

Derfor er det ydermere positivt, at retningslinjerne understreger det kommunale ansvar for at sikre en tilstrækkelig mængde billige boliger, hjælp til boligfastholdelse og et ansvar for at finde relevante og passende boligtilbud for den enkelte.

Nationale retningslinjer for indsatsen mod hjemløshed

De nye nationale retningslinjer for hjemløseindsatsen giver kommuner og andre aktører på hjemløseområdet et fælles grundlag at arbejde udfra. Retningslinjerne tager udgangspunkt i Housing First-princippet og indeholder konkrete vejledninger for god praksis i forhold til forebyggelse af hjemløshed, organisering og samarbejde i hjemløseindsatsen, bolig- og borger indsatser.

I retningslinjerne bliver der blandet andet lagt vægt på, at der skal være et øget samarbejde på tværs af sektorer og en bedre inddragelse af civilsamfundsorganisationer som Kirkens Korshær.

 

Mand sidder på bænk med hovedet i sit skød

Få mere viden

Om vores arbejde