Nyhed

'Social vaccination'

Der var lettelse og glæde i Odense da 119 socialt udsatte og sårbare mennesker fik enten første eller andet stik af deres covid-19 vaccination. En vaccineindsats, som er tilrettelagt og udført i et samarbejde mellem de medarbejdere og steder, som de kender og stoler på.

vaccinationer foregår i frikirken "bykirken" i Odense
Det er frikirken, Bykirken, som ligger lokaler til den sociale vaccination.

Tirsdag morgen klokken lidt i ni, står en lille gruppe mennesker forsamlet på parkeringspladsen foran Bykirken i Odense. Med mundbind og i god afstand venter de tålmodigt på, at dørene om lidt bliver åbnet op.

Det er tidligt på dagen, men luften nærmest summer af forventning og spænding. For når dørene om lidt går op, har de fremmødte mulighed for at få enten første eller andet stik af vaccinationen mod covid-19, som del af den fremskudte vaccinationsplan for hjemløse og socialt udsatte mennesker.

Et fællesansvar

Allerede sidste år satte repræsentanter for kommunen, Reden (tilbud målrettet udsatte kvinder, red.) og Kirkens Korshær sig sammen for at lægge en plan for vaccinationen af udsatte og sårbare mennesker i Odense, fortæller Heinz Wolf, chefkonsulent og leder i Kirkens Korshær.

- Det var vigtigt for os, at det ikke var noget, som vi først skulle til at finde ud af, når vaccinerne var klar. For så kunne vi have endt med, at det blev os, som forsinkede det hele, siger han.

Fra slut marts og 10 tirsdage frem, bliver frikirken derfor omdannet til vaccinationscenter. Her kan mennesker, som grundet psykiske problemer, misbrug og andre former for sårbarhed blive vaccineret mod covid-19. Det sker ikke gennem en lægelig henvisning, men på opfordring af de støttepersoner, opsøgende gadeteam og medarbejdere fra behandlingstilbud og væresteder, som kender gruppen fra hverdagen.

- Det er det, man kan kalde et socialt vaccinationstilbud. For det er lavet på deres betingelser, siger Heinz Wolf. 

Blandt andet derfor har man valgt, at der skal være medarbejdere til stede fra alle de involverede partnere. Så man sikrer, at alle der kommer, kan blive mødt af et ansigt de kender. Ligesom man har valgt Bykirken, som ligger midt mellem Reden, rusmiddelcentret for voksne og Kirkens Korshærs. For det er, hvad Heinz Wolf kalder ”neutral grund”

- De mennesker, vi vaccinerer, kommer alle mulige forskellige steder fra, og det skal vi tage hensyn til. For nogle af dem vil eksempelvis have det dårligt med, hvis det skulle foregå inde ved siden af i dagsvarmestuen, fordi de ikke ser sig selv som varmestuer brugere, siger han.

Læs også: "Opråb: Prioritér vaccine og isolationspladser til socialt udsatte"

Hvor kommer du fra?

Klokken ni åbner dørene og de første melder sig ved bordet i indgangen for at tjekke ind. En del af dem, der gennem

kø foran frikirken
Op ad formiddagen vokser en kø foran frikirken, mens alle venter på, at det bliver deres tur til vaccinationen.

dagen kommer ind, har ikke noget sygesikringsbevis, så i stedet bliver alles fulde navn og CPR-nummer skrevet ned i hånden. Så det efterfølgende kan blive registreret hos myndighederne.

- Indtil videre har vi kun oplevet en håndfuld fejl, når vi efterfølgende har skulle registrere det. Men det har hver gang vidst sig at være en tastefejl fra vores side, fortæller den ene af de to, som i dag står for indskrivningen.

På forhånd har man i Odense estimeret, at omkring 600 socialt udsatte mennesker i løbet af perioden vil blive vaccineret. Men der er ikke nogen officiel liste over, hvem der skal vaccineres. Derfor bliver dem, der kommer for at få første stik, bedt om at fortælle, hvor de kommer fra. En simpel måde at sikre, at ingen uretmæssigt forsøger at få vaccinen. Det virker og kun en enkelt, der svarer: ’Min søn har sagt, at det er muligt’, bliver i løbet af dagen bedt om at gå igen.

Skepsis og svar

Ved siden af check-in står i dag to medarbejdere fra det nærliggende rusmiddelcenter. De sørger for, at alle kommer på plads og får blotlagt den ene skulder, så de er klar til at få det lille stik, når lægen kommer ind i det lille aflukke. Og så kan de hjælpe med at svare på spørgsmål og afklare tvivl. Som den ene af dem forklarer:

- De første par tirsdage rendte vi i pendulfart mellem køen udenfor og ham, der gav vaccinerne. For der var mange, som var bekymrede for om det eksempelvis kunne gå, hvis man allerede tager andre former for medicin eller er i behandling, siger han og fortsætter:

- Generelt set har vi oplevet en ret stor skepsis overfor vaccinationerne, fordi mange har hørt meget dårligt. Derfor har vi brugt meget tid på at svare på spørgsmål og forklare det. Vi har forsøgt at overtale så mange som muligt til at blive vaccineret, og er nok oppe på omkring 95 procent af vores brugere. Men har også respekteret dem, der ikke vil tage imod.

Sådan foregår vaccinationerne
  1. Ved indgangen fortæller man sit navn og CPR-nummer samt, hvor man kommer fra
  2. Man vælger, hvilken skulder man vil stikkes i og hjælpes på plads.
  3. Lægen giver vaccinationen.
  4. For at sikre, at ingen får en allergisk reaktion, venter man 15 minutter i venterummet.
  5. Efter hver tirsdag bliver alle vaccinationerne meldt ind til de relevante myndigheder, så vaccinationsstatussen kan opdateres.
  6. Efter andet stik får man sit coronapas på enten MinSundhed eller kan få det udskrevet hos borgerservice.

Et lille stik

Langs den ene væg er opstillet to interimistiske aflukker, der giver lidt privatliv til den enkelte. Som et pendul bevæger dagens ”stikker”, den praktiserende læge Henrik, sig mellem de to båse og giver det lille stik i overarmen. Gennem det meste af dagen er der en lind strøm af mennesker, og han står storset ikke stille. Da der er en kort pause, fortæller han om sit indtryk af tilbuddet.

- Jeg har været virkelig imponeret over, hvor godt organiseret det hele er. Det hele kører meget glat, og der er ingen problemer overhovedet, siger han og bliver afbrudt af den næste, der skal vaccineres.

Da stikket er givet, fortæller han videre:

- Mange af dem, der kommer her, har ingen kontakt med deres egen læge eller det generelle sundhedssystem. Derfor ville de efter al sandsynlighed ikke blive vaccineret, hvis ikke det var for en ordning som den her.

vaccinationsbåse i odense
Den praktiserende læge Henrik står for dagens vaccinationer og går i pendulfart mellem de to aflukker for at give det lille stik.

Ventetid og vaccinationspas

Efter vaccinationen, skal alle blive på stedet i mindste 15 minutter, så man sikrer, at ingen får en allergisk reaktion. Derfor er kirkerummet omdannet til en corona-venlig ventesal, hvor stole på rad og række står med front mod kirkens alter. Mange har svært ved at sidde stille. Forsvinder ud i solen, får sig en smøg eller en kop kaffe, kommer ind og går ud igen. Rykker uroligt på stolen, vipper med foden eller kigger på uret.

I et mere traditionelt vaccinationstilbud, ville det skabe uro eller blive italesat. Men de to medarbejdere fra kommunens, som i dag bemander venterummet, trækker på skuldrene. Her ikke bare rummer, men forstå man, at det kan være svært at sidde stille. Ligesom man rummer både tvivl, spørgsmål og dem, der bare gerne vil tale.

En mand slår sig ned på en af stolene og spørger, om han må tage mundbindet af. Da han får et ja, tager han det af og synker ned i stolen og for et øjebliks hvile.

kirkerummet er i dagens anledning lavet om til en ventesal
Efter vaccinationen skal alle vente mindst 15 minutter, så man sikrer, at ingen får en allergisk reaktion.

- Ej, det er altså virkeligt rart, at det er overstået. Jeg har glædet mig til, at jeg blev færdig og kunne få et coronapas. Men kan I fortælle mig, hvordan man gør det?, spørger han.

- Har du en smartphone og et nem-ID?, svarer den ene af de to medarbejdere.

Da han nikker bekræftende, tager hun sin egen telefon og viser, hvordan det virker gennem appen MinSundhed. Ligesom hun senere hen på dagen fortæller en anden om muligheden for at få det udskrevet på papir hos borgerservice, da han fortæller, at han hverken har smartphone eller Nem-ID.

Sort kaffe og lettelse

Udenfor sidedøren i solskinnet sidder medarbejdere fra Reden og Kirkens Korshær klar med kaffe og noget til den søde tand. Langt de fleste stopper da også op og bliver hængende en stund i solen. Deler deres oplevelse og snakker om forventningerne til, hvad vaccinationen kommer til at betyde i deres liv. En enkelt kommer ud fra venterummet og slår i en glædesrus til luften med en knytnæve.

- Så blev jeg sgu færdigvaccineret, jubler han.

Mens han får en velfortjent smøg og en kop sort kaffe, fortæller han om, hvor stort det er for ham. Om lettelsen over, at han nu er sikret mod sygdommen og i morgen kan hente sit vaccinationspas på app eller hos borgerservice. Det kommer til at gøre hverdagen lettere og mere overskueligt, for det kan være svært at holde styr på at blive testet, når overskuddet er lille. Det gælder også i forhold til selve vaccinationen.

- Det er et stykke tid siden, at jeg fik det første stik. Og jeg har rodet noget rundt i, hvornår jeg skulle herned og stikkes igen. Men så prikkede de mig på skulderen i går og sagde, at nu var det tid. Og nu er det hele klaret, siger han og flækker i et stort smil.

Vaccinationer af socialt udsatte i Odense

Det er Region Syddanmark, som i samarbejde med Odense Kommune, Reden og Kirkens Korshær tilbyder vaccinationerne til socialt udsatte og sårbare borgere i Odense området. I alt forventes det, at omkring 600 mennesker vil bliver vaccineret som del af ordningen.

Vaccionationerne i Odense skulle efter planen have forløbet henover 12 uger, men ender formentligt med kun at tage 10.