Nyhed

Kirkens Korshær: Ydelseskommissionen rammer skævt

Nye regler for kontanthjælp må ikke forstærke den negative sociale arv. Kirkens Korshær er bekymrede for nye anbefalinger fra Ydelseskommissionen og peger på fire vigtige principper for at gøre op med børnefattigdom. 

Fattige børn har brug for fællesskab
Ydelseskommissionen er nu kommet med sine anbefalinger til et nyt system for ydelser, der skal sikre balance mellem, at børn skal vokse op under rimelige forhold, og at der skal være en gevinst for deres forældre ved at tage et arbejde.  

Den danske regering oprettede i 2019 en kommission, der fik til opgave at gå kontanthjælpssystemet efter i sømmene. Resultatet af det arbejde peger mod et mere enkelt system, hvor kontanthjælpsmodtagere på vej mod arbejde eller uddannelse får en økonomisk gulerod med et såkaldt optjeningsprincip.  

Selvom chef for Kirkens Korshær, Helle Christiansen, kan se idéen i at forenkle kontanthjælpsreglerne, ærgrer hun sig over det store fokus på optjening.  

- Optjeningsprincippet vil puste til den negative sociale arv, der i forvejen stiger i disse år i Danmark, og det vil øge elendigheden i den mest udsatte gruppe, lyder det fra Helle Christiansen.  

Løfter kun få børn ud af fattigdom  

Ét af regeringens mål er at bekæmpe børnefattigdom. Antallet af børn, der lever i fattigdom i Danmark, ligger i dag omkring 60.000 vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det er 60.000 børn, der tumler med voksenbekymringer, ikke har råd til de samme ting som deres kammerater, og som har ringere livsmuligheder, når de vokser op.  

Ifølge kommissionen skal børnefattigdommen bekæmpes med faste børnetillæg og fritidstillæg, der uden tvivl vil hjælpe mange børnefamilier. Anbefalingerne efterlader dog en stor gruppe børn, der fortsat vil vokse op i fattigdom. Og det er ikke godt nok, for fattigdommen har store konsekvenser for børnene. 

Som leder af Kirkens Korshærs familiestøttende arbejde i Aalborg, Lene Højland Laursen, udtrykker det: 

- Når barnets forældre er udsatte, betyder det gennem barndommen, at de har en stærk bevidsthed om, at de ikke er som andre familier, at de ikke har det, som andre familier har, og at de ikke kan de samme ting, som andre familier. Det kan være, at man ikke holder fødselsdag, at man ikke kommer med til fødselsdage, fordi man ikke kan købe en gave og derfor ikke kan få sig selv til at gå med. Så begynder man at sakke bagud socialt, det bliver en ond spiral, hvor mange til sidst oplever ensomheden. Lige så stille bliver børnene lukket ude fra det almindelige fællesskab. 

Lige så stille bliver børnene lukket ude fra det almindelige fællesskab. 
Lene Højland LaursenLeder af Kirkens Korshærs familiestøttende arbejde i Aalborg.

 

 

Fire vigtige principper for at bekæmpe fattigdom 

Derfor sætter Kirkens Korshær sammen med 19 andre organisationer nu fokus på fire principper, der skal sikre, at ingen børn i Danmark vokser op i fattigdom.  

  1. Alle børnefamilier i Danmark skal have et økonomisk råderum, som sikrer, at børnene ikke lever i fattigdom.  

  1. Familierne skal kunne bo i almindelige lejeboliger og må ikke presses ud af de store byer. 

  1. Børnene skal kunne have et normalt børneliv med fritids- og kulturtilbud.  

  1. Der skal indføres en fattigdomsgrænse, som understøtter en politik mod fattigdom.  

Kirkens Korshær håber, at regeringen vil lade sig inspirere af de fire principper mod børnefattigdom og én gang for alle afskaffe børnefattigdom i Danmark.  

FAKTA 

Ydelseskommissionens rapport skal danne grundlag for forhandlinger om et nyt ydelsessystem. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) udtaler i en pressemeddelelse, at han nu, sammen med Folketingets partier, vil dykke grundigt ned i kommissionens anbefalinger med det mål at nå en bred aftale.  

Baggrunden for Ydelseskommissionen er, at det var en bunden opgave, at dens anbefalinger skulle være udgiftsneutrale og samtidig ikke måtte svække beskæftigelsen. Derudover skulle kommissionen finde en afløser for kontanthjælpsloftet, uden at det blev muligt at modtage offentlige ydelser i ubegrænset omfang. Opgaven var også at finde en balance mellem, at børn skal kunne vokse op under rimelige forhold, og at der skal være en gevinst for deres forældre ved at tage et arbejde. 

Læs Ydelseskommissionens anbefalinger her

 

Mand sidder på bænk med hovedet i sit skød

Få mere viden

Om vores arbejde