Nyhed

Fællesskabet er vigtigere end nogensinde

Fire af Kirkens Korshærs varmestuer har siden årsskiftet arbejdet med at lave nye aktiviteter, som kan modvirke ensomhed og socialisolation. Det er vigtigere end nogensinde før i en tid, hvor ensomheden er eksploderet.

et spil ludo i varmestuen

Det seneste år har danskerne skulle lære at spritte af. At holde afstand. At gå med mundbind. At blive hjemme og undgå større forsamlinger. Det har haft store konsekvenser, ikke mindst for samfundets allermest udsatte mennesker.

For mange af dem har det sidste år været præget af usikkerhed og forvirring. Af at det har været svært at få dækket basale behov som mad, bad og varme. Men også af, at det har været et år, hvor den manglende kontakt til andre mennesker har tynget psyken, ført til mistrivsel og for nogen betydet et øget misbrug

Med økonomisk støtte fra Slots- og kulturstyrelsen vil Kirkens Korshærs varmestuer i Svendborg, Slagelse, Lyngby-Taarbæk og Herning over det næste år igangsætte nye aktiviteter, som skal styrke fællesskabet og modvirke ensomhed. Det er vigtigere end nogensinde før, mener varmestueleder i Slagelse Hanne Merete Pedersen.

- Sidste forår startede vi en sprint, og nu har vi snart løbet et helt maraton. Og vi må erkende, at vi ikke ved, hvor længe vi skal løbe endnu. Det gør noget ved os alle sammen, ikke mindst vores brugere. Mange af dem har det dårligere og kæmper mere med livet, end de gjorde for et år siden, siger hun.

- For medarbejderne er der kommet rigtigt mange praktiske ekstra opgaver, og det kan hurtigt komme til at tage fokus fra det sociale og det vigtige fællesskab. Men med projektet har vi fået et ekstra fokus på fællesskabet og dets værdi. Det er alle pengene værd, siger Hanne Merete Pedersen

Den gode stemning mærker alle

Med de fortsatte restriktioner har man i Slagelse haft fokus på, hvordan man med små tiltag kan skabe fællesskab og adspredelse i en svær tid. I projektets spæde start har man derfor skubbet borde sammen og med sprit og god afstand givet sig i kast med ludo og kort. Selvom det kan lyde af meget lidt, mærker både medarbejdere og brugere, hvor stor en betydning det har.

- Det er de små ting, som giver adspredelse og løfter humøret i hverdagen. Som giver en smule fællesskab, selvom det er på afstand, siger Hanne Merete Pedersen.

Lyden af terninger, som ruller hen over et bord. Et spontant latterudbrud, når det går særligt godt for en spiller. De joviale drillerier over spillepladen. Den gode stemning fra spillebordet spreder sig hurtigt til resten af lokalet, fortæller varmestuelederen.

- Det er lidt ligesom, når man sammen ser en fodboldkamp. Der deltager man ikke selv. Men det giver noget at få lov til at se på andre spille, og det skaber en virkelig god stemning, siger hun.

hold afstand klistermærke på et af varmestuens borde
På borde og stole har medarbejderne i varmestuen i Slagelse sat klistermærker op, som skal minde brugerne og dem selv om, at der stadig skal holdes afstand.

Lyspunkter og fællesskab

I ansøgningen til projektet har Kirkens Korshær foreslået fire forskellige nye aktiviteter: vandrevenner, kvindenetværk, mandegrupper og eftermiddagsklub. Og i Svendborg er man startet med det sidste. Hver tirsdag har de siden begyndelsen af januar udvidet åbningstiden i varmestuen, og inviteret brugerne til forskellige aktiviteter.

Kirkens Korshærs kerneværdier er nærvær, omsorg og respekt
For både brugere og personale er det vigtigt, at der er tid og rum til det sociale samvær og fællesskabet.

Indtil videre har de blandt andet haft andagt med den lokale korshærspræst, forsøgt sig med mindfulness, spillet bingo og set den danske folkekomedie ’Martha’ og spist fastelavnsboller. Det betyder meget, at man med projektet ligger op til at lave fælles aktiviteter for og med brugerne, fortæller korshærsleder i Svendborg Kaj Skjølstrup.

- Vi kan høre, at brugerne synes, at det er rigtigt rart at gøre noget sammen. For det er noget af det, som mange af dem savner. De fleste af dem lever alene, og selvom de måske snakker med andre, så har mange af dem en dyb ensomhed indeni, siger han.

- Det kan vi ikke fjerne, men vi kan skabe gode øjeblikke. Give dem en oplevelse af fællesskab, hvor vi griner og har det sjovt sammen. Hvor vi kan glæde os og være spændte, men også være stille.

Det er vigtigt. Ikke kun for brugerne men også medarbejderne, der gennem det sidste år har haft stadigt flere praktiske opgaver, som skal løses i den daglige drift.

- Som varmestue kan vi godt have en oplevelse af, at vi bruger al vores tid på service, rengøring og at spritte af. Derfor betyder virkeligt meget, at vi har de her timer sammen, hvor vi sætter os ned og gør noget i fællesskab, siger han.

Varmestuen har fået nyt liv

Efter sidste forårs nedlukning og et efterår, hvor man var nødt til at skrue ned for blusset med kortere åbningstider og lukkedage, har der gennem en længere periode været stille omkring værestedet Paradiset i Lyngby-Taarbæk. Men med opstarten af både vandrevenner, billardklub og et nyt værksted, er der fornyet liv og energi i bygninger. Og netop det er for værestedets leder Eva Tufte en vigtig pointe.

- Hvor vores brugere før er kommet og har siddet hver for sig for at få noget mad, giver vi dem nu nogle meningsfulde aktiviteter at lave sammen, siger hun.

- Det betyder rigtigt meget for, hvorvidt de har lyst til at komme og være her. Ikke mindst, fordi det er noget andet at sige, at man kommer i billardklubben eller på værkstedet, end det er at sige, at man kommer nede på varmestuen.

Nye ansigter i fællesskabet

Et andet vigtigt aspekt af de nye fællesskaber er, at de også er målrettet ’sporadiske brugere’ af varmestuerne. Dermed åbnes der op for, at der bliver etableret kontakt og støtte til en ny gruppe af mennesker.

På værestedet Paradiset har det betyder, at personale og frivillige har kastet sig over, hvordan de kan bruge sociale medier til at gøre opmærksom på deres tilbud og til rekruttering af frivillige. Det har givet pote. En del gamle brugere er igen begyndt at komme i varmestuen, hvor også nye ansigter er dukket op. Eva Tufte fortæller, at mange af dem er overraskede over stemningen, lokalerne og tilbuddet. Derfor hører hun ikke sjældent nogle, der siger:

’Her er langt hyggeligere og rarere at være, end vi havde troet’.

1000 nye fællesskaber mod ensomhed

Mange har mærket en stigende ensomhed og social isolation under corona-pandemien. Derfor oprettede Slots- og Kulturstyrelsen i slutningen af 2020 en særlig pulje for etablering af ’1000 nye fællesskaber mod ensomhed’.

Kirkens Korshær fået et delvist tilskud på 304.900 kroner til at starte nye fællesskaber i fire varmestuer på landsplan: Herning, Svendborg, Slagelse og Lyngby-Taarbæk.

Grundidéen er at samle brugerne om fællesaktiviteter, som kan være med til at bryde med ensomheden for den enkelte. Der blev i ansøgningen lagt op til etableringen af:

Vandrevenner, Kvindenetværk, Mandegrupper, Eftermiddagsklub

De nye fællesskaber er målrettet sporadiske brugere af varmestuerne og brugere, som personalet ud fra dets kendskab til lokalområdet ved, vil have stor gavn af at blive inviteret inden for.

 

Hjælp os

Støt

Hjælp hjemløse og fattige mennesker