Nyhed

”Der er mindre forståelse for mennesker, der lever en anden tilværelse end flertallet”

Mennesker klarer sig dårligt, når de føler sig alene og må kigge på de andres fællesskab udefra. Derfor bruger Kirkens Korshærs medarbejdere overalt i landet meget tid på at skabe relationer og opbygge fællesskaber. Også i Holstebro, hvor Lone Merrild i 2018 slog dørene op for et tilbud til udsatte børnefamilier.

Sårbare familier får hjælp i Kirkens Korshær
Vil du med ned i frikvarteret og have en pizzaslice?
 
Nej (jeg har ikke råd)

 

 

 

 

 

”Vil du med hjem og lege? ”
Nej (for jeg kan ikke invitere dig med hjem, hvis nu min mor har det dårligt den dag)

 

 

 

 

”Hvad lavede du i efterårsferien?”
Ikke noget

 

 

 

 

- Det er svært for børnene at bygge venskaber, hvis de ikke kan være med eller have de andre med hjem. Eller bare fortælle, hvordan tingene egentlig står til derhjemme, fortæller Lone Merrild, leder af Kirkens Korshærs familiestøttende arbejde i Holstebro.

Det, hun ser, er, at der kan være en barriere mellem børnene og deres klassekammerater. De kan ikke komme med til fødselsdagsfester, medmindre de som den eneste vil dukke op uden gave. De kan ikke være en del af samtalen om ferier og julegaver. Barnet, hvis mor eller far er syg, skal tænke sig om, før de inviterer kammeraterne med hjem, for hvad nu hvis mors psykiske sygdom er slem i dag…

Ensomhed og isolation er store problemer for mange af de mennesker, der kommer hos Kirkens Korshær, og for en del af dem hænger det sammen med helbredsproblemer og dårlig økonomi. De bider hinanden i halen. Fattigdom isolerer. Isolationen gør fattigdommen værre. For der er ikke nogen til at give en hjælpende hånd, når der f.eks. ikke er mere mad.

- De passer ikke ind. Sådan føler de i hvert fald, fortæller Lone Merrild, der har arbejdet med sårbare børnefamilier i Kirkens Korshær i mange år i Herning, og for et år siden oprettede en gren af det familiestøttende arbejde i Holstebro.

- Der er et stort behov for hjælp i Holstebro, som vi gerne ville afhjælpe, siger Lone Merrild.

Fællesskab er nødvendigt

Har du relationer kan lette dit hjerte, få luft for bekymringerne sammen med dem, så du føler, at du ikke er helt alene i verden. Relationer hjælper dig med matematiklektierne. De har en sofa, du kan sove på, hjælper dig med flyttekasserne og får dig ind på ventelisten til en lejlighed.

Derfor er det så vigtigt at føle sig som en del af et fællesskab – og også reelt være det.

Men for børn og voksne i sårbare familier er det nemt at føle sig sat udenfor. De voksne har en fysisk eller psykisk sygdom, der gør det svært for dem at arbejde. De har ikke noget tilfælles med de andre forældre, så samtalen sander hurtigt til. Deres økonomi er dårlig, så de kan ikke give deres børn det samme som andre forældre kan. Børnene føler sig anderledes.

- Når de ikke har lavet noget i ferierne, kan de ikke være med i samtalerne og tier bare stille. De kan ikke gå med, når klassekammeraterne går ned efter pizzaslices i frikvartererne, og de inviterer dem ikke med hjem af frygt for, hvad de vil tænke om deres hjem eller forældre, siger Lone Merrild.

Derfor handler en stor del af det familiestøttende arbejde om at skabe fællesskaber. Lone Merrild arrangerer udflugter og kreative aktiviteter for både børn og forældre. Og hver måned holder hun familieaftener, hvor børn og forældre leger sammen, taler sammen og spiser sammen.

- De får fælles oplevelser, som de så kan tale om ved familieaftenerne. På den både bygger vi relationer, siger Lone Merrild.

I efterårsferien var familierne f.eks. på weekend i Thyborøn med Lone Merrild og det familiestøttende arbejde i Herning. En stor gruppe børn og voksne rullede afsted i bus om fredagen og kom trætte, men glade, hjem søndag. Sammen havde de gået tur forbi bunkerne ved Vesterhavet, børnene havde fået nye venner at lege med, og de voksne havde fået en pause fra en hverdag, der kan være endog meget presset.

Forståelsen mangler

Kirkens Korshærs tilbud til sårbare børnefamilier er blevet fordoblet på få år, så der i dag er tilbud otte steder i landet. Det er vigtigt arbejde, medarbejdere som Lone Merrild udfører. Desværre også et arbejde, som der bliver større og større behov for. 

- Det bliver sværere og sværere at være sårbar. Du bliver mødt af ”tag dig sammen” eller ”du har jo selv valgt det”. Der er mindre forståelse for mennesker, der lever en anden tilværelse end flertallet. Det er måske også derfor nogle af dem flytter ud på landet – væk fra andre mennesker og ud, hvor de ikke er anderledes, fortæller Lone Merrild.

En stor udfordring for arbejdet med sårbare børnefamilier overalt i landet er nemlig, at flere af familierne bl.a. på grund af dårlig økonomi flytter udenfor byerne, hvor det sociale arbejde generelt har fundet sted. De har ikke råd til boligerne i byerne og flytter ud i mere eller mindre nedslidte boliger, de kan betale. Derfor overvejer medarbejderne flere steder i landet at blive mobile, så de kan nå ud til de mennesker, der sidder isoleret og alene udenfor byerne.

Forståelse, ligesom fællesskab, er vigtige for mennesker. Derfor er det at skabe og vedligeholde relationer en stor del af Kirkens Korshærs arbejde. Derfor er det, som Lone Merrild laver, så væsentligt.

 

Begyndte med julehjælp

Korshærspræst Søren Nielsen har i mange år arbejdet ud fra Kirkens Korshærs varmestue i Holstebro, hvor der ikke må komme børn. Generelt er varmestuer ikke et sted for børn, fordi mennesker med store belastninger godt kan reagere voldsomt eller være meget påvirkede. Men Søren Nielsen blev altid op til jul kontaktet af familier, der ikke havde råd til hverken mad, juletræ eller en gave til børnene.

- Julen i Danmark er jo en tid, hvor vi gør noget ekstra for hinanden, så jeg samlede ind i byen til julehjælp til familierne. Men de har det jo ikke kun svært i julen, de har det svært hele året, fortæller Søren Nielsen.

Derfor blev det familiestøttende arbejde i Holstebro oprettet i 2018, hvor antallet af familier, der modtog julehjælp i øvrigt ramte 300.​​​​


 

Hjælp os

Støt

Hjælp hjemløse og fattige mennesker