Nyhed

”De børn har set mere, end du og jeg nogensinde kommer til”

Socialt udsatte børn har savnet et fællesskab, hvor de kan være sig selv, blive mødt i øjenhøjde, knytte bånd til ligesindede og få konkret, men afgørende hjælp til at færdes friere i livet. Mød tre af Kirkens Korshærs børne- og ungdomsklubber her. 

Fattige børn har brug for fællesskab

Af Frederikke Lett

Børn, der bliver mobbet, føler sig forkerte, er ensomme, føler sig mærkelige eller føler sig udenfor. Børn vælger ikke at blive født ind i svære livsomstændigheder. Men de har brug for at blive set og mødt, som dem de er, opleve nærvær, forståelse og respekt. Mærke, at der findes mennesker i tilværelsen, der gerne vil hjælpe eller bare lytte. Holde den lille hånd et øjeblik, mens de tager livtag med en tilværelse, der ikke er startet der, hvor solen altid skinner. 

Flere steder i landet har Kirkens Korshær indenfor de senere år etableret klubber til børn og unge for at skabe et rum, hvor børn kan komme og være dem selv. Et sted, hvor de bliver mødt lige der, hvor de er i livet, hvor de kan tale frit med voksne og hinanden om de svære ting og finde en plads i et fællesskab. 

Det er børn fra familier med store problemer. Nogle er kendt fra deres forældre, der kommer i varmestuerne. Men der er også børn, der kommer af sig selv, eller hører om klubberne fra kommunen, for hvor går børn hen, hvis de ikke har ressourcerne til at være en del af det etablerede fællesskab? Klubberne fortæller så respektfuldt om deres brugere, at man næsten kan glemme, at ”de børn har set mere, end du og jeg nogensinde kommer til”, som leder af Kirkens Korshærs familiestøttende arbejde i Aalborg, Lene Højland Laursen, siger.

Ikke som de andre
I Aalborg startede klubben for tre et halvt år siden ud fra en stærk forståelse af børnenes blik på verden.  

- Når barnets forældre er udsatte, betyder det gennem barndommen, at de har en stærk bevidsthed om, at de ikke er som andre familier, at de ikke har det, som andre familier har, og at de ikke kan de samme ting, som andre familier,” forklarer Lene Højland Laursen fra Aalborg og forsætter: 

- Det kan give sig udslag på mange forskellige måder. Det kan være, at man ikke holder fødselsdag, at man ikke kommer med til fødselsdage, fordi man ikke kan købe en gave og derfor ikke kan få sig selv til at gå med. Så begynder man at sakke bagud socialt, det bliver en ond spiral, hvor mange til sidst oplever ensomheden. Lige så stille bliver børnene lukket ude fra det almindelige fællesskab. 

- Vi tilbyder et fællesskab, som børnene kan være sig selv i, med de historier, de nu engang bærer på. De kommer fra de er 11-12 år op til 20 år og møder andre børn, som også har noget at bakse med. Børnene får en plads, de får venner, de får lov til at blive set. Det er helt basalt og banalt, for alle mennesker vil gerne ses og have en plads, fortæller Lene Højland Laursen og forklarer om den forgangne varme sommer: Alle børnene var i parken for at spille rundbold, og så pludselig var der en der råbte: ”Jeg vil på hold med dig!” 
- … og det er præcis det, vores fællesskab kan, at børnene oplever følelsen af endelig at være den, der bliver valgt.

Et trygt fællesskab
Klubben i Aalborg, som har 15-20 børn ad gangen, fandt hurtigt ud af, at børnene var mere end almindeligt kompetente i forhold til voksenting. De fleste kunne f.eks. lave mad, hvorfor man satte fokus på at lade børnene være børn, have det sjovt og mærke sig selv. 

- Det er børn, der er gode til at mærke, hvordan andre har det. Her skal de mærke sig selv, forklarer Lene, der dog også understreger, at klubben hjælper konkret med lektier, med vinterfrakker og konfirmationskjoler eller besøger efterskoler. 

På Christianshavn har de to klubber. En juniorklub for de 6-9-årige, som har eksisteret i et år og en ungeklub, for de 10-16-årige, der har eksisteret i to år. Personalet på Christianshavn oplevede præcis som Aalborg, at der var nogle børn, der havde behov for at finde et fællesrum. Børnene var kommet som små med deres mødre, men havde i høj grad brug for deres eget rum.  

- Det, vi oplever, er, at vi giver dem et fællesskab, de er trygge i. Her møder de andre børn, der har udfordringer ligesom dem selv, fortæller leder Ingrid Flye. 

Mestre socialt samvær
Klubben hjælper målrettet børnene med at gro over til det voksne liv.

- Vi hjælper dem med at mestre livet, og det gør vi ved at lære dem en masse små praktiske ting, så de kan færdes bedre i verden. Det kan f.eks. være at få unge drenge til at vaske hår og rense negle, når vi er i svømmehal, eller lære at spise et fællesmåltid – for hvad vil det egentlig sige at være høflige og ordentlige?

Alene på de to år, der er gået, har Ingrid Flye oplevet en kæmpeudvikling ved fællesmåltiderne. 

- I starten var alt kaos, men for nylig spiste jeg sammen med de 12 unge, hvor de spurgte hinanden, hvordan dagen var gået, og bød fadene rundt. 
Det kan lyde af selvfølgeligheder for andre mennesker, men er det ikke for de børn. 
- Vi prøver at gøre dem robuste, blandt andet melde dem til nogle aktiviteter og finde erhvervspraktik til dem.

Her er børnene velkomne
I Herning startede de deres børneklub for ca. tre år siden, med 8-12 børn for at bevare nærheden. Børnene er 10-16 år - og også her gælder det om at bryde nogle hierarkier ned og lade børnene opleve sig selv i andre roller. 

- De får lov til at være sig selv og oplever, at der er nogen der gerne vil have dem, som de er, fortæller leder Mette Fink Møller: 

- En dreng fra Syrien kom, fordi omgangskredsen var træls i hans skole. Der blev hele tiden talt grimt, og han ville gerne snakke ordentligt og ikke tale indforstået, og derfor havde han også bare lyst til at være her alene uden venner. 

Også i Herning oplever klubben børnenes behov for det særlige rum: 

- Det handler om at blive set. Få fornemmelsen af at de er velkomne. Mange af dem har ikke tillid til lærere, og har ikke tilknytningspersoner. Hos os oplever de respekt for dem, de er. Det er måske nok det vigtigste, man kan give et menneske: møde det, hvor det er.

Hjælp os

Støt

Hjælp hjemløse og fattige mennesker