Nyhed

Ungeherberg er mere end et trygt sted at sove

Kirkens Korshær i Aarhus har åbnet et herberg for unge hjemløse. Det skal give unge hjemløse et godt og trygt sted at sove en nat ad gangen. Men kan forhåbentlig også blive det første skridt på vejen mod et mere stabilt liv for nogle af herbergsgæsterne  

Ungeherberg


Af Heiner Lützen Ank 
Foto: Heiner Lützen Ank
 
Som man sidder her i Kirkens Korshær i Aarhus nyeste tilbud sådan en varm sommerformiddag, bliver man let snydt. For umiddelbart kan man ikke se, at de lyse, venlige og nyistandsatte lokaler her på Kalkværksvej i Aarhus Sydhavn hver nat danner rammerne om et nyt herbergstilbud til byens unge hjemløse. Derfor er det også let at glemme, eller let ikke at tænke over, at når de lyse dagtimer bliver til mørke og tunge nattetimer, bliver dette rolige og fine sted, der i løbet af de kommende år får blandt andet Jyllands Posten og Danske Bank som naboer, omdannet til et sted, hvor unge hjemløse for en nat ad gangen kan få en seng at sove i. 

Hver aften fra kl. 21. slår medarbejdere i Kirkens Korshær nemlig dørene op og gør stedet til et helle for ti af de unge hjemløse, der ellers skulle have tilbragt natten på gaden, i en park eller en trappeopgang.    

Herberget for unge hjemløse startede i midlertidige lokaler i april og flyttede til de nye, faste lokaler i begyndelsen af juli. Selvom det således er for tidligt at sige noget entydigt om, hvor mange unge, der benytter stedet, deres gennemsnitlige alder og hvor mange gange, de kommer, er Anders Stagis, leder af døgnvarmestuen, stofindtagelsesrummet og nu også natherberget for unge hjemløse, ikke i tvivl om, at der er brug for netop et herberg for unge hjemløse: 

- I mange år har vi i vores varmestue på Nørre Allé, hvor vi har op til 200 besøg i løbet af et døgn, oplevet et stigende antal unge hjemløse. Vi har set yngre og yngre mennesker, der har det vanskeligt. Det har været svært at se på, at så unge mennesker bliver så integreret i misbrugsmiljøet på gadeplan i Aarhus. Derfor er det her sted en kærkommen mulighed for at forsøge at skubbe dem i en anden retning.  

Det giver med andre ord god mening at have et tilbud med særlig fokus på unge hjemløse: 

- Vi kan arbejde mere håndholdt, når vi kun har ti inden døre. Det giver os mulighed for i højere grad at tilpasse tilbuddet den enkelte, og vi kan i langt højere grad skærme hver enkelt og nå meget længere i samtalerne med den enkelte. Det her sted giver os bedre mulighed for at få talt om drømme og håb.  
 
Seng og samtale 
Herberget har to etager. Den øverste etage, hvor de unge kan få en seng i en af to-mandsværelserne, og den nederste etage, hvor et stort opholdsrum med et bordtennisbord og et langbord fylder godt op, men hvor der også er køkken, bad og en mindre fjernsynsstue. Det er på denne etage, ved det lange borg i midten af lokalet, det væsentlige arbejde finder sted, fortæller Anders Stagis: 

- Det er på mange måder stedets hjerte. Det er her, de unge først kommer ind, når de kommer dryssende. Når de har fået et værelse, er det her, de får tilbudt mad, kan se TV, vaske tøj, hygge sig og måske lave noget socialt sammen. Det er her, vi danner vore relation med dem.  

For selvom herberget først og fremmest er et overnatningstilbud, så er der er langt mere på spil, når de unge kommer forbi for at få en seng at sove i: 

- Vi møder dem uden holdningen om, at nu skal vi gøre en hel masse. Helt konkret foregår det ved, at vi taler med dem om, hvad de er optaget af, måske spiller et spil eller bare smalltalker. Det er de første trædesten til at hjælpe et ungt menneske videre. Vores force er, at vi kan være det sted, hvor man kan bygge bro videre fra. For eksempel til et ordinært herberg, hvor man kan få et længerevarende tilbud, eller til andre ungetilbud, som i sidste ende kan føre til egen bolig.     
Den vigtige bro  
At de problemer, de unge hjemløse befinder sig i, er reelle og komplekse, hersker der ikke tvivl om:  

- De unge, der kommer her, er virkelig i problemer. Når man har lyst til at sove på varmestuen i Nørre Allé ved siden af mennesker, der lugter af tis, som bøvler og larmer og som slås med meget komplekse problemstillinger, så har man selv massive problemer. Men det er de unge altså villige til. Derfor er de i fare for selv at ende i lige så kaotisk en situation. 

Der er dog samtidig, fordi gæsterne i det nye herberg stadig er unge, og fordi de nu kan få hjælp der i højere grad tager afsæt i deres virkelighed, håb om, at de kan blive skubbet i en anden retning: 

- Omvendt, fordi de stadig er unge, er håbet og drømmene stadig intakte. Det kan vi forhåbentlig være med til at styrke. 

Det kræver dog, at de andre tilbud til unge hjemløse, bliver inddraget og gør brug af den brobygning, som er så central i arbejdet i det nye herberg: 

-  Der er faktisk mange gode tilbud rundt omkring i kommunerne. Vi har for eksempel, selvom vi har eksisteret i så kort tid, allerede hjulpet unge med at skabe kontakt til deres hjemkommune og få indskrevet unge på særlige tilbud, hvor de kan bo i længere tid. Det er således vores opgave at være det sted, der møder de unge med tillid og hvor der bliver skabt relationer.

Samtidig med at vi skal være det sted, hvor dette bliver båret med ind i det videre arbejde med disse unge.  

Dermed er pejlemærket for medarbejdere i det nye herberg også let at få øje på, mener Anders Stagis: 

- De unge, der kommer her, har i længere tid tænkt: jeg gider ikke voksne, systemet og alle de krav, der bliver stillet. De har så vendt det hele ryggen. Vores arbejde i modsætning til dette at møde dem med tillid og bare at lytte og bakke op. Og så naturligvis at sørge for, at de har et sted at sove.   
     
 
 

Fakta om ungeherberget
  • Herberget har åbent hver dag fra kl. 21.00 til 09.00
  • ​​​​Herberget er et tilbud til unge mellem 18 og 30 år  
  • Der er åbent for både mænd og kvinder
  • Gæsterne giver 14 kr. per nat
  • Herberget har ti pladser.  

 

Hjælp os

Støt

Hjælp hjemløse og fattige mennesker