Nyhed

Kirkens Korshær ser, hører og protesterer: 'Vi er kritisk funktion'

Kirkens Korshær har som et af sine erklærede mål at være et insisterende talerør for udsatte mennesker. Vi sætter ord på, hvordan udsatte mennesker lever i Danmark, og vi protesterer mod nedgøring og uretfærdighed. Coronakrisen understregede vigtigheden af det arbejde.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) på besøg hos Natcaféen i Stengade, som drives af Kirkens Korshær.
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) på besøg hos Natcaféen i Stengade, som drives af Kirkens Korshær.

Da Danmark lukkede ned, var spørgsmålene mange og svarene få. Ikke mindst i forhold til samfundets allermest udsatte og sårbare grupper. Som fortalere har Kirkens Korshær på en lang række fronter kæmpet for at sikre gruppen så godt som muligt gennem krisen. 

Manglende forståelse for socialt udsatte 

Det har vakt kritik hos Kirkens Korshær, at politikere og myndigheder ofte har truffet beslutninger, som lå meget langt væk fra socialt udsatte menneskers liv, behov og formåen. Eksempelvis ved at henvise til coronasmitte.dk, borgerservice eller andre offentlige myndigheder i spørgsmål om smitteopsporing, muligheder for isolation og test.  

Kirkens Korshær er trådt til som bindeled mellem systemet og brugerne. For ikke alene har vi stor viden om og forståelse for de særlige behov og livssituationer, som mange socialt udsatte og hjemløse lever med. Brugerne kender os og måske endnu vigtigere: De stoler på os! Samtidig arbejder Kirkens Korshær over hele landet tæt sammen med andre organisationer, kommuner og offentlige myndigheder om at sikre socialt udsatte mennesker.  

Derfor har vi kunnet tilbyde coronatests til udsatte mennesker uden NemID, har uddelt gratis værnemidler og har dækket de mest basale behov med suppekøkkener, kontaktpunkter og nødovernatninger. 

Kritisk funktion  

Som samfund skal vi tage hånd om landets mest sårbare mennesker, og særligt i en krisetid skal vi sørge for den nødvendige hjælp. Derfor var der i Kirkens Korshær ingen tvivl om, at det sociale arbejde skulle og måtte fortsætte, også selv om store dele af det omkringliggende samfund lukkede ned. 

Det var en prioritering, som mødte opbakning fra politisk hold. Kun få dage efter, at Danmark lukkede ned i marts, fik mange af Kirkens Korshærs arbejdssteder status af at være ”kritisk funktion på socialområdet”. Det betød, at man mange steder var undtaget fra visse restriktioner. 

Med idérigdom, kreativitet og viljestyrke lykkedes det gennem foråret og sommeren at holde op mod 90 procent af det sociale arbejde  helt eller delvist åbent under forårets nedlukning.  

Ingen skal sove på gaden 

Med midler fra Socialstyrelsen blev det muligt for Kirkens Korshær at forlænge nødherbergerne gennem hele nedlukningen. Samtidig har man på natcaféer, døgnvarmestuer og andre overnatningstilbud taget ekstra lokaler i brug og sikret så mange som muligt tag over hovedet for natten.  

Spørgsmålet om, hvor hjemløse skal gå i karantæne eller isolere sig, hvis de bliver syge eller smittede, har fyldt meget. Lokalt har Kirkens Korshær været med til at indgå i samarbejder, som har sikret oprettelsen af isolations- og karantænepladser til hjemløse.  

At det var nødvendigt, viste sig i slutningen af 2020, hvor smitten bredte sig som lynild på et herberg i København.  

Plads i vaccinekøen 

Hjemløse, psykisk syge, stofbrugere, kronisk syge og andre sårbare mennesker er allerede svækkede. Det sætter dem i øget risiko for at få et alvorligt eller fatalt sygdomsforløb med  COVID-19.  

Kirkens Korshær har gennem hele vinteren kæmpet for hjemløse og socialt udsattes plads i vaccinekøen. Og for at vaccinationerne blev organiseret og givet på en måde, som giver mening og tager hensyn til  gruppens særlige behov og livssituation.  

Kirkens Korshær har flere steder ageret som midlertidige vaccinationscentre. Her har medarbejderne  hjulpet det sundhedsfaglige personale med at finde og få kontakt til brugere i målgruppen, og der er blevet taget hånd om brugerne, så de har følt sig sikre og velinformerede og har husket at møde frem til både det første og andet stik.  

Lydhøre politikere 

Coronakrisen har været et forstørrelsesglas på meget af det, der er skævt i det danske samfund. Men det har også tydeliggjort vigtigheden af det arbejde, som Kirkens Korshær hver eneste dag gør for udsatte mennesker. Som regionschef i Østjylland, Niels Bjørnø, siger: 

- Der er vist ikke længere nogen i Danmark, der er i tvivl om vigtigheden af Korshærens arbejde.  

I mødet med politikere fra kommuner, regioner og Christiansborg har Kirkens Korshær oplevet en ny forståelse for vigtigheden af det arbejde, vi gør. Nye samarbejder er blevet indgået, og gamle styrket. På alle niveauer har man strakt sig for at få enderne til at mødes, og der er blevet indgået særaftaler, lavet hjælpepakker og akutpuljer. Alt sammen er det kommet brugerne til gavn. 

Kirkens Korshærs årsberetning

Hvert år udgiver Kirkens Korshær en årsberetning i forbindelse med Årsmødet. Årsberetningen er et indblik i, hvem Kirkens Korhær er, og hvor vi som organisation er på vej hen.


Artiklen blev oprindeligt bragt i 'Årsberetningen 2020'. Du kan finde den samlede årsberetning her.