Opholdsstuen i Natcaféen

Varmestuemåling 2021

Varmestuemålingen 2021 er den første årlige undersøgelse af det sociale arbejde i Kirkens Korshærs varmestuer over hele landet.

Sammenfatning

Kirkens Korshærs varmestuer er et grundelement i det sociale arbejde. Tilbuddene i den enkelte varmestue varierer med de lokale forhold. Varmestuen danner rammen om relationsarbejdet – i varmestuerne møder vi det enkelte menneske som den, man er.

Varmestuernes medarbejdere tilbyder et måltid mad, samtaler og fællesskab, tørt tøj og et sted at hvile sig. De fleste steder kan medarbejderne også hjælpe med rådgivning og skabe kontakt til systemet, hvis der bliver bedt om det.

Varmestuerne har 678 frivillige tilknyttet, og de bidrager med næsten 1.800 timer til hjælpearbejdet hver uge. Lederne i varmestuen vurderer, at der hver eneste dag går 1.597 brugere ind ad døren til en Kirkens Korshær varmestue, og der er tilknyttet 5.300 unikke brugere til varmestuerne. Mænd fylder mest i brugergruppen, hvor fordelingen er 77% mænd og 23% kvinder. For begge grupper gælder, at størstedelen er 31-60 år.  

28 af varmestuerne vurderer at mellem 60-100% af deres brugere kæmper med ensomhed. Misbrugsproblematikker fylder også i statistikken – 23 af varmestuerne vurderer at mellem 60-100% af deres brugere har et misbrug af alkohol, stoffer eller begge dele. I målingen vurderer varmestuelederne også, at brugerne oplever fattigdom i en eller anden grad, og 19 steder svarer, at mellem 60-100% af deres brugere oplever sig som værende fattige.

 

Anbefalinger

Med udgangspunkt i 'Varmestuemålingen 2021' har Kirkens Korshær lavet følgende anbefalinger i forhold til det fremtidige arbejde i varmestuer og på væresteder:

  • Flere sundhedstilbud. 
  • Flere faciliterede fællesskaber for mindre grupper af psykisk sårbare, fx værkstedsaktiviteter. 
  • Hjælp til digital kontakt med kommune, sundhedsvæsen, bank, boligselskaber.  
  • Flere medarbejdere til rådgivning, fx socialrådgiver.
  • Flere opsøgende indsatser med afsæt i relationen, så vi ’kan være der hvor ingen andre er’. 
  • Udbredelse af Housing First-tilgangen, herunder bostøtte til fastholdelse af bolig. 
  • Flere lokale kaffestuer som værn mod ensomhed – nutidens forsamlingshuse.

 

Om undersøgelsen

Varmestuemåling blev foretaget i februar 2021, hvor der er gennemført teamsmøder med ledere fra 35 ud af Kirkens Korshærs i alt 38 varmestuer. Forud for interviewet blev der sendt en spørgeramme, som dannede grundlag for samtalen.  

Målingen er lavet på baggrund af varmestueledernes vurderinger – nogle steder er vurderingen baseret på egne optællinger, mens der andre steder er tale om skøn baseret på varmestueledernes kendskab.  

Kontakt
Ann-Kathrine Kværnø-Jones - analysekonsulent

(På orlov) Ann-Kathrine Kværnø-Jones

Analysekonsulent

23 82 18 90

ak.jones@kirkenskorshaer.dk
Bente Duusgaard - Udviklingskonsulent

Bente Kaastrup Duusgaard

Udviklingskonsulent

24 61 22 43

b.duusgaard@kirkenskorshaer.dk