Nyhed

Varmestuen er en tryg havn i en stormfuld verden

Her kommer dem, som ofte ikke kan være andre steder. Dem, der ikke har et sted at bo. Dem, der har et misbrug, en psykisk sygdom eller begge dele, men ikke kan finde sig til rette i det offentlige system. De ensomme og isolerede mennesker i vores samfund.

Varmestuen er en tryg havn

Varmestuen er faktisk en stue. Her er tit både sofaer og lænestole, et fjernsyn, brætspil og måske en lånecomputer. Der bliver lavet mad, som kan købes for symbolske priser, og medarbejderne er klar til at tale med og lytte til dem, der kommer ind af døren.

Fakta

Kirkens Korshær har varmestuer i 27 byer rundt om i Danmark, og hver af dem adskiller sig i større eller mindre grad fra de andre. Hver af dem er farvet af de behov, der er i netop deres område.

I Silkeborg har de omkring 200 faste brugere af varmestuen. Det er både hjemløse, misbrugere, alkoholikere, psykisk syge og ensomme mennesker, der har brug for at komme ind i varmen.

En del af brugerne er faldet ud af systemet. Enten fordi de ikke kan komme overens med sagsbehandleren, eller fordi de ikke kan finde sig til rette i eller få plads på de offentlige institutioner. Men i varmestuen, ved de socialfaglige medarbejderne, hvem der kan hjælpe brugerne, og hvordan de skal tale med dem. Derfor ser man sig selv som brobyggere i Silkeborg.

Afdelingsleder af varmestuen, Ellen Birgitte Jensen, forklarer, at medarbejderne har opdyrket et godt forhold til kommunens socialteam. Bl.a. kommer en medarbejder fra socialteamet ud i varmestuen en gang om ugen og spiser sin varme mad sammen med brugerne.

- På den måde opbygger de et forhold og noget tillid, og så kan de hjælpe brugerne med deres problemer, fortæller Ellen Birgitte Jensen.

Varmestuen i Silkeborg fylder 750 m2 og tre etager, hvor der både er plads til selve stuen, kontorer til medarbejderne og til et aktivitetscenter, hvor brugerne kan få afløb for følelserne ved at save i træ eller male billeder.

- Det er et fristed, hvor de kan være, som de nu er, uden at skulle forklare sig. Vi er for nogle det eneste stabile i deres liv. Her kan de gå hen, når de ikke kan overskue livet, fortæller korshærsleder i Silkeborg, Birger Rask.

Det er lige, hvad der er brug for i et ofte kaotisk liv med bekymringer, rod i relationerne og gæld. Er du hjemløs, slipper du aldrig bekymringen for, hvor natten skal tilbringes. Misbrugerne er altid i stoffets og bagmændenes kløer. Det er skruen uden ende.

- De kan regne med os. Her kan de skælde ud og læsse frustrationerne af, og vi lytter alligevel, siger Birger Rask.  

Ifølge Ellen Birgitte Jensen er det egentlig enkelt nok, selvom deres brugere er dem, der har det rigtig svært:

- Lyt til dem. Spørg til deres liv. Ingen har spurgt dem før.