Klassiker

Hvad har du lavet i sommerferien?

Flere børn end nogensinde har intet at fortælle om, når sommerferien går på hæld. I Kirkens Korshær fylder vi oplevelser, ferielejr og fællesskab i rygsækken. Det giver overskud for store og små, også længe efter ferien er slut.

Hvert år inviterer Kirkens Korshær sårbare børnefamilier på sommerlejr

- Hvad har du har lavet i sommerferien? 

Med de ord mødes Frida* på den første skoledag efter sommerferien. Og hvis læreren ikke spørger, så gør Fridas klassekammerater, som selv kan berette om ture til stranden, den vilde vandrutsjebane, om den daglige ferie-is og alle de andre sjove oplevelser de har haft sammen med deres familie de sidste 7 uger.   

Men for 8-årige Frida, og andre børn fra trængte familier, ser ferien helt anderledes ud. Den eksisterer slet ikke. Ugerne er nemlig blevet brugt i en lille lejlighed sammen med mor eller far, som ikke har penge til at lave noget ud over det sædvanlige. Her bliver ferien ofte en tid, hvor både skærmforbruget øges og konfliktniveauet stiger i familien, fortæller Karen Doktor, der er socialrådgiver i Kirkens Korshærs familiearbejde i Herning-Holstebro.  

Så når snakken i skolen falder på Fridas ferie svarer hun: 

- Jeg har slet ikke lyst til at komme til stranden. 

- Jamen jeg kan overhovedet ikke li’ is.  

Over hele landet møder Kirkens Korshærs familietilbud børn, der isolerer sig i ferien og føler sig ensomme. Og forældre, der går rundt med en knude af bekymring og dårlig samvittighed i maven.  Det oplever Lene Laursen, leder for Kirkens Korshær familietilbud i Aalborg.  

- Det er meget svært for børnene ikke at have noget at fortælle om, når skolen starter. Det forstærker deres oplevelse af, ikke at være en del af fællesskabet.  

Et voksende behov for hjælp

Fra Kirkens Korshærs første år har arbejdet med at hjælpe udsatte og sårbare børnefamilier været en del af Kirkens Korshærs DNA. Et arbejde, som har haft mange forskellige former, men altid har hvilet på det samme fundament. At alle børn fortjener en god start på livet, og at forældre nogle gange skal have en hjælpende hånd med at give den.

Over hele landet har vi de seneste år mærket et stigende behov for den hjælp og støtte hos både store og små. Derfor er antallet af tilbud til sårbare familier også vokset fra syv til 34 siden 2017. Og vi åbner løbende nye tilbud, hvor der er behov for det. 

En tung rygsæk, der stjæler overskuddet 

 

De familierne, vi møder, har hver deres historie, der gør, at de har brug for ekstra støtte – både i form af det økonomiske, men lige så meget i form af støtte til at finde overskuddet til at strukturere hverdag og ferie og skabe gode minder for dem og deres børn. Det er vigtigt at forstå, at familierne ikke blot er fattige på midler, de er også fattige på mentalt og fysisk overskud, forklarer Birthe Thorup, leder for Kirkens Korshærs familietilbud i Herning-Holstebro.

- Det er mennesker, der bærer på en tung rygsæk. Mennesker, der selv har oplevet omsorgssvigt i barndommen, mennesker med dårlige relationer og som kæmper med psykiske eller fysiske helbredsproblemer. 

Lys, luft og plads til nærvær 

I familietilbuddene har man i mange år taget udsatte og fattige familier på ferie – på udflugter, dagsture og tilrettelagte sommerlejre, hvor familierne kan få en pause fra bekymringerne og skabe vigtige familieminder sammen. 

    Det er vores erfaring, at det som familierne nyder allermest er naturen. Så vi tager dem typisk med på bondegårdsferie, hvor der er massere af frisk luft, dyr og højt til loftet.
Pia Christensen, leder af familietilbud

- Det er vores erfaring, at det som familierne nyder allermest er naturen. Så vi tager dem typisk med på bondegårdsferie, hvor der er masser af frisk luft, dyr og højt til loftet, siger Pia Christensen, leder for familietilbuddet i Sønderborg. 

Og ferielejren muliggør de gode fælles oplevelser for familierne, forklarer hun:

- Ved at sætte rammerne og stå for det praktiske, giver vi forældrene mulighed for at tilbyde deres børn nogle vigtige oplevelser og tid sammen. Vi arrangerer blandt andet kreative sysler, dyrefodring, ridning, boldspil, gåture, bålhygge og kagebagning. Det handler om at skabe rum, hvor der opstår nærvær. 

På ferierne får børnene mulighed for at opleve nogle af de ting, som de fleste tager for givet. Mange har aldrig været uden for landets grænser, badet i havet eller sovet på hotel. Ja bare det at komme på ferie sammen, fortæller socialrådgiver Karen Doktor. 

- Sidste år havde vi to piger og deres mor med på sommerlejr. De fortalte, at det her var deres allerførste ferie sammen som familie. Pigerne var 11 og 6 år.  

Tur til Hammershus

Trygge rammer giver mod og nye venner 

Dagene på lejrene giver familierne en tiltrængt pause sammen. Samtidig er de også en mulighed for at styrke overskuddet i familierne, når hverdagen vender tilbage igen.   

- På lejren er der struktur på dagene, og der er krav om deltagelse i fælles gøremål såsom madlavning i familiehold, borddækning og opvask, fortæller Lene Laursen.  

- Her styrker familierne deres sociale kompetencer og træner daglige gøremål, som spejler hverdagen derhjemme.  

Også Birthe Thorup, fra Herning-Holstebro, fremhæver det helt specielle mulighedsrum, der opstår på lejrene. 

- Rammerne giver familierne ro og overskud til at indgå i nye relationer med de andre familier, der er med. Og mange finder også modet til at overskride egne grænser ift. personlig udfoldelse og udvikling af deres forældrerolle. 

Hun bakkes op af en begejstret Lene Laursen.  

- Vi kan simpelthen se, at den enkelte familie får et løft, når de anerkendes som en ressource – af os og af de andre familier. 

Lejr-fællesskabet med andre børn og voksne, der forstår, betyder alverden for familierne, som ellers har et meget spinkelt netværk og socialt sikkerhedsnet. Og mange af familierne holder kontakten og   bliver en ny støtte for hinanden, når de vender tilbage hverdagen.   

     Vi kan simpelthen se, at den enkelte familie får et løft, når de anerkendes som en ressource – af os og af de andre familier
Lene Laursen, leder i det sociale arbejde

 

Et springbræt til at hjælpe hele året 

 

En anden vigtig relation, der styrkes på lejrene, er den mellem familierne og familietilbuddenes medarbejdere. En relation, der på mange måder er nøglen til at kunne hjælpe familierne meningsfyldt hele året, forklarer Lene Laursen. 

- Ferielejren kan både være vores første kontakt med en udsat familie, som vi lærer bedre at kende, ligesom det er afsæt for at kommer tættere på de familier, vi kender i forvejen.  

- Det, at være sammen med familierne på lejrene, giver en tryg relation, som er en forudsætning for, at vi kan være en del af deres liv og være en støtte for dem i hverdagen. Lejren er ofte det bindeled, som vores familieklub kan basere resten af årets arbejde på.  


*Kirkens Korshær er et fristed for de mennesker, som kommer hos os. Derfor har vi også anonymiseret Frida, Kirkens Korshær er bekendt med pigens rigtige navn