Udsatteundersøgelse bekræfter dystert billede

Kirkens Korshær ser flere og flere mennesker, der kæmper med en tilværelse som socialt udsatte. En ny holdningsundersøgelse blandt danskerne bekræfter desværre det billede. Korshærschefen maner til politisk handling og advarer om, at vi selv er ved at skabe parallelsamfund.

Markant flere personer end tidligere opfatter sig selv som værende socialt udsatte. Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse fra Rådet for Socialt Udsatte som Ugebrevet A4 bringer i dag. Det er især blandt de unge, at stigningen skal findes, og det bekymrer chefen for Kirkens Korshær, Helle Christiansen.

-Det bekræfter desværre det billede, vi har fra vores varmestuer og øvrige sociale arbejde; at der kommer flere og flere unge. De kæmper med alvorlige problemer som fattigdom, hjemløshed, misbrug, dårligt helbred, manglende uddannelse og job. 14% af de 18-35-årige ser sig selv som socialt udsatte. Det tal bør sætte gang i politisk handling, mener hun.

Men også blandt de ældre danskere ser flere og flere sig selv som socialt udsatte. Ifølge Korshærschefen understreger det blot behovet for langsigtede politiske løsninger.

Skaber parallelsamfund

-Der er flere og flere mennesker, der føler sig udenfor. Politikerne taler så meget om parallelsamfund i øjeblikket, og jeg frygter, at politikerne overser, at de selv er ved at skabe et parallelsamfund af udsatte mennesker i Danmark, siger hun og henviser til de såkaldte fattigdomsydelser. 

-Vi ser konsekvenserne for de mange danskere, der kæmper med at få økonomien til at hænge sammen. De er hårdt ramt af bl.a. kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen. Vi kan eksempelvis se en eksplosiv udvikling i vores børne- og familiestøttende arbejde. I Børnecaféen på Christianshavn smører vi nu 50 madpakker om ugen til skolebørn. Da vi startede for få år siden smurte vi en håndfuld. Vi kan også mærke, at konfirmationstiden nærmer sig. Flere og flere henvender sig om hjælp til alt fra tøj til mad, så deres dreng eller pige kan få en festlig dag.  Vi har heldigvis mulighed for at hjælpe mange, men familiernes desperation gælder hele deres situation.

Flere danskere peger da også på uretfærdighed i samfundet som en af årsagerne til social udsathed iDanmark. Og færre ser dovenskab som årsag til udsathed. 

-Det glæder mig, at danskerne er blevet bedre til at se nuancerne og den ulighed, vi dagligt møder i Kirkens Korshær. Det bekræfter også behovet for, at vi får gjort op med de strukturer, der sætter folk uden for fællesskabet, slutter hun. 

Baggrund

Holdningsundersøgelsen er lavet som spørgeskemaundersøgelse i et repræsentativt udsnit afbefolkningen og er udført i både 2013, 2015 og 2017. Det er analysebureauet Epinion, der har udført holdningsundersøgelsen for Rådet for Socialt Udsatte.