Flere børnefamilier har brug for hjælp

Tekst: Martha Madsen

Kirkens Korshær oplever vækst. Flere mødre, fædre og børn beder om mad.

Det er sidst på måneden. Der er ikke flere penge på kontoen. Men der er heller ikke mere mad tilbage i køkkenskabene.

Flere forældre henvender sig på Kirkens Korshærs væresteder og beder om hjælp til det helt basale. Mad og tøj til børnene.

Udsatte børnefamilier på en overførselsindkomst har i stigende grad svært ved at få enderne til at mødes. De må hver dag bruge deres overskud til at skaffe mad på bordet og varmt tøj til børnene. Forklare børnene, hvorfor de aldrig kan komme med på fritidsklubbens ture eller med til klassekammeraternes fødselsdage. Afveje, om maden eller medicinen er vigtigst.

Det er de problemer, vi møder hos de familier, vi hjælper. Og der bliver flere. F.eks. uddelte Kirkens Korshærs familiestøttende arbejde på Christianshavn i København sidste år 1500 madpakker. I år når de op på omkring 2500.

Mødrehjælpens rådgivere oplever den samme tendens.

- Du kan overleve, men så kan du heller ikke andet. Rigtig mange lever af deres børnetilskud, sådan var det ikke før. I dag går den ydelse til mad, fortæller socialrådgiver i Mødrehjælpen Nanna Boysen.

Hun oplever, at bekymringer over basale nødvendigheder dræner forældrenes overskud. Det giver dem dårligere muligheder for at grave sig ud af den udsatte situation, når de ikke har energi til at søge job.

Derfor dukker problemet også op på jobcenteret.

- Jeg hører det tit, at folk ikke har råd til mad nok. Der kan godt gå flere dage, hvor de ikke får ordentlig mad, siger Mette Brix, socialrådgiver på Rødovre Jobcenter.

Det kan ikke være hensigtsmæssigt, mener hun. Det skader både voksne og børn at måtte overleve hver dag i stedet for at have overskud til jobsøgning og lektier.

- Flertallet er jo ikke ”Dovne Robert”. Dem får vi jo ud på arbejdsmarkedet. Flertallet er her, fordi de ikke kan andet, siger Mette Brix.

Kirkens Korshærs familiestøttende arbejde

Som udsat familie kan man lige nu henvende sig syv steder: Aarhus, Aalborg, Herning, Silkeborg, Nordborg og to steder i København.

Mødrehjælpens rådgivning

Familielinjen er Mødrehjælpens telefonrådgivning og kan nås på tlf. 7011 1212.

Fattige familier

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) er fattigdommen i Danmark fordoblet mellem 2002 og 2015: fra under 20.000 til tæt på 45.000 økonomisk fattige. Over 8000 børn kan ifølge AE siges at leve i fattigdom, og det ventes, at tallet næsten fordobles som konsekvens af kontanthjælpsloftet.