Ensomhed er en sygdom

Der kan desværre ikke udskrives medicin for det, men som medmennesker kan vi behandle ensomheden i samfundet.

Tekst: Martha Madsen

Det er en folkesygdom, og den er lige så farlig som stress. Ensomhed er bare – til forskel fra stress – et tabu. Ensomhed afskærer os fra andre, fra samfundet og gør os skamfulde. Hvorfor er vi ikke gode nok?

Kirkens Korshærs samtaletjeneste Sct. Nicolai Tjenesten har i 60 år talt med danskere, der har det svært. I årenes løb har samtalernes indhold ændret sig fra næsten altid at handle om selvmordstanker, til næsten altid at handle om ensomhed og isolation.

45.000 gange om året ringer telefonen over hele landet i Sct. Nicolai Tjenesten. En stor del af de 45.000 samtaler handler på den ene eller den anden måde om bristede relationer.

Over 200.000 voksne mennesker i Danmark er svært ensomme. Det er omkring 5 procent af den voksne befolkning. 22.000 børn mellem 11 og 15 er også ramt. Det fortæller David Vincent Nielsen, konsulent i Ældre Sagen og medlem af styregruppen i Folkebevægelsen mod Ensomhed, som Kirkens Korshær er medlem af.

- Alle mennesker oplever ensomhed indimellem, men for de mennesker, hvor den gror fast, og ensomhed nærmest bliver et livsvilkår, er resultatet simpelthen et dårligere liv, forklarer David Vincent Nielsen.

Konsekvenserne af ensomhed er både individuelle og samfundsmæssige. Mennesker, der er ramt af ensomhed, har, fortæller David Vincent Nielsen, dårligere livskvalitet, de dør tidligere, og de oplever følgesygdomme som forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme, forhøjet kolesteroltal og depression. Derfor betyder ensomhed for samfundet store sundhedsudgifter – men også at man føler sig udenfor.

Vi kan hjælpe hinanden

- For socialt udsatte er der en ekstrem overhyppighed af ensomhed, forklarer han og fortsætter:

- Hvert enkelt menneske kan gøre noget ved at være opmærksom. På arbejde, på vejen, på plejehjemmet, i skoleklassen, hvor som helst. Vi kan alle sammen blive bedre til at være mere favnende og række ud efter mennesker, der er ensomme , siger David Vincent Nielsen.

I Kirkens Korshærs sociale arbejde oplever vi den isolation og følelse af at sidde uden for fællesskabet, som mange socialt udsatte mennesker lever med. Lad os som mennesker og som samfund huske at inkludere hinanden – også dem, der står uden for og kigger ind.

Kontakt

Ring til Sct. Nicolai Tjenesten på 3312 1400 i København og på 70 120 110 i resten af landet.
Find Folkebevægelsen mod Ensomhed her: http://modensomhed.dk/