Alle mennesker har værdi – bare fordi

Alle fortjener værdighed og respekt. Når menneskers værdi nedskrives til indtægt, arbejdsevne og social status, så protesterer vi.

Tekst og foto: Martha Madsen

Du har værdi. Fordi du er til. Så enkelt er det for Anne Kathrine Clausen, korshærspræst i Holbæk. 

- I dag bliver menneskers værdi opgjort i kroner og ører. Det er en ubehagelig måde at se mennesker på, for mennesker er så meget mere end deres arbejdsevne, bankkonto og skattekort, siger Anne Kathrine Clausen.

Vi er vores omsorg og vores nærvær. Vi giver hinanden mening gennem vores relationer.

Når vi glemmer det, når vi vægter det materielle, så kommer ensomheden, angsten og det tomme liv.

- Det handler ikke om profit eller konkurrenceevne, men om at være mennesker sammen , forklarer Anne Kathrine Clausen.

I skyggen af Danmark
Det kan lyde nemt - måske endda naivt. Men naivitet overlever ikke længe i en varmestue, hvor psykoserne, fattigdommen og isolationen slår sammen i menneskelig armod. Anne Kathrine Clausen og hendes kollegaer står hver dag på Danmarks skyggeside.

Her uddeles der varmt tøj om vinteren til forfrosne mennesker, der måske nok selv har del i skylden for deres problemer, men som stadig er mennesker. Uanset om vi ser dem eller ej, siger de noget om os alle sammen – som samfund. 

- Samfundets tilgang er, at udsatte mennesker skal fikses. Men nej, de skal ej! De skal have lov at være, siger Anne Kathrine Clausen.

Værdighed uden krav
Vi må insistere på, at et menneskes værdi er umistelig, mener Anne Kathrine Clausen. Uanset om det menneske er på arbejdsmarkedet eller har en fysisk eller psykisk sygdom, sådan som det står til for flere af brugerne af varmestuen i Holbæk.

- Mange af dem er omsorgssvigtede. De har oplevet vold, misbrug og svigt, siden de var børn. Deres værdighed er blevet krænket hele deres liv, siger Anne Kathrine Clausen, da hun skal forklare, hvorfor Kirkens Korshær ikke kræver, at brugerne skal forandre sig.

De har allerede værdi. De skal ikke ændre sig. Men hvis de ønsker det, får de selvfølgelig hjælp.

- Varmestuen er et fristed. Her er stor tolerance og omsorg både fra de ansatte og de frivillige med også brugerne imellem. Her kan man høre til, slutter Anne Kathrine Clausen.